Истината за детоксикиращите чайове


Истината за детоксикиращите чайове
Снимка: iStock/Guliver

Напоследък са модерни всякакви програми за детоксикация чрез напитки. Но от една страна, организмът не може да издържи дълго време само на напитки, а от друга, те нямат кой знае какъв ефект. Детоксикиращите чайове са по-удачен вариант, защото просто ги добавяте към диетата си, вместо да заменяте с тях отделни хранения.

Силата на чая

Ползите за здравето от чая са безспорни. Според изследванията, той може да намали риска от от инсулт и сърдечно-съдови заболявания, понижава кръвното налягане, подобрява настроението и умствените способности, повишава енергията, спомага за отслабването.

Но когато става дума за детоксикация, само чай не е достатъчен. Нито една храна или билка не е в състояние да лекува болести или да детоксикира. В действителност, няма доказателства в подкрепа на обещанията, които дават фирмите-производителки на такива чайове. Въпреки това, висококачественият чай може да подпомогне естествения ежедневен процес на детоксикация – точно както много други храни и напитки могат да го възпрепятстват.

Като цяло, зеленият и черният чай са богати на антиоксиданти, които подпомагат естествения процес на очистване. Антиоксидантите намаляват оксидантния стрес и свободните радикали в тялото, причиняващи хронични възпаления и дори мутация на ДНК, което води до рак и други хронични заболявания.

Детоксикиращи чайове

Ако зеленият и черният чай са полезни сами по себе си, какво друго освен тях се съдържа в детоксикиращите чайове? Обикновено това са билки като лимонова трева, джинджифил, глухарче и бял трън, подпомагащи дейността на черния дроб – един от органите, които отговарят за процеса на детоксикация. Джинджифилът освен това намалява оксидантния стрес в черния дроб, с което косвено му помага да изпълнява функциите си по-ефективно.

Все пак, трябва да внимавате за една определена съставка – растителния лаксатив сена. Част от детоксикацията е очистването на червата и сената подпомага този процес, но за кратко време. При продължителна употреба може да причини повръщане, диария, електролитен дисбаланс и дехидратация. Ако имате запек, можете да я пиете за няколко дни, но в дългосрочен план по-добре изберете чайове без сена.

Най-добрите практики

Пиенето на чай сутрин след ставане и вечер преди лягане може да ви ободри или успокои, в зависимост от това какъв вид ще изберете. Ако сте чаен фанатик и нямате непоносимост към кофеин, можете да пиете до 5-7 чаши дневно без негативни ефекти.

Но най-важната част от детоксикацията не е какъв чай ще пиете, а какво ще ядете. Чаят може да подпомогне очистването само при правилно подбрана диета. Ако искате наистина да детоксикирате тялото си, изхвърлете от менюто си преработените и пържените храни и вместо тях наблегнете на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, протеини и мазнини с противовъзпалително действие като авокадо и бадеми. Само тогава чайовете могат да подействат ефективно и да подобрят функциите на вашия организъм.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама