6 неща, които да НЕ казвате на жена с репродуктивни проблеми


6 неща, които да НЕ казвате на жена с репродуктивни проблеми
Снимка: iStock

Знаете ли, че 1 от 5 жени има проблеми със зачеването, а 1 от 4 има затруднения при износване? Уви, това са данните, а репродуктивните проблеми стават все по-често срещано явление. Със сигурност имате познати, които се борят или са се сблъсквали с безплодие. За тези, които в момента са поели по пътя към мечтаното бебче, това може да бъде болезнено, скъпо, емоционално натоварващо и изолиращо. Винаги можете да ги попитате от какво имат нужда. Някои от тях имат нужда от пространство, за да говорят за своите преживявания, други пък ще искат да ги разсеете, като не повдигате темата. Така или иначе, ето 6 неща, които определено не трябва да казвате на жена, която страда от безплодие.

1. „Защо не си осиновите?“

За мнозина има процес на дълбока скръб, когато се откажат от идеята да имат собствени биологични деца. За други това е само един от няколкото начина, които си струва да се опитат. Така че, докато осиновяването може да бъде красиво нещо, то не е решение или резервен план. Освен ако вашият приятел/брат/сестра/колега изрично не е споменал, че обмислят, предлагането на процес, толкова сложен от правна, финансова, емоционална и бюрократична гледна точка като осиновяването, може да изглежда лекомислено от ваша страна.

2. „Ще бъда вашият донор на яйцеклетки!“

Може би това се търкулва от устата ви с добри намерения. Но наистина ли желаете да преминете през всички срещи, прегледи и игли, за да прехвърлите вашите яйцеклетки? Готови ли сте да усложните връзката си законово, финансово и емоционално до края на живота си? Предлагането на генетичен материал не е нещо, което трябва да кажете, защото не сте сигурни какво друго да кажете. И накрая, не приемайте, че става дума за женски репродуктивен проблем - никога не знаете с какво се сблъсква една двойка.

3. „Ти си герой – никога не бих могла да се справя с всички инжекции.“

Привидно добронамерено изказване, целящо да издигне приятелката ви на пиедестал. Освен ако нямате репродуктивни проблеми, не е нужно да казвате какво мислите за нейното пътуване. Признайте силата на приятелката си, като ѝ дадете възможност да изрази чувствата си.

4. „Спрете да мислите за това и ще се случи!“

Страхотно е, че любимата ви мама инфлуенсър „е спряла да живее в стрес“ и най-накрая е забременяла, но няма нужда да споделяте „трикове” по темата. В крайна сметка безплодието е медицинско състояние, което изисква медицинска намеса. Бихте ли казали на някой с тежък грип просто да се отпусне?

5. „Да си бременна е ужасно така или иначе.“

Бременността ви е била гадно и неприятно преживяване? Да, заслужавате шанс да споделите колко тежка е била бременността за тялото и ума ви, но го запазете за друг разговор.

6. „Децата са ужасни, вземи едно от моите!“

Лоша шега, която прилича повече на шамар. И хайде – никой не вярва, че всъщност искате да се откажете от малкия си пакостник, само защото не се учи на гърне.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама