5 опасни за жените илюзии, в които НЕ трябва да вярват


5 опасни за жените илюзии, в които НЕ трябва да вярват
Снимка: iStock

Според психолози и социолози тридесетгодишната възраст е важен етап, когато човек окончателно се сбогува с юношеството и става зрял и възрастен. В този момент хормоните вече не бушуват, вчерашната тийнейджърка е имала време да опита няколко професии и знае какво е сериозна връзка.

Обикновено на тази възраст се обобщават първите резултати, но експертите смятат, че основният показател за качествено съзряване е сигурността в шест ключови области на живота: здраве, благополучие, професионална реализация, приятелства, хобита и любов. Момиче, което не е склонно към инфантилизъм, обикновено до тридесетгодишна възраст може да се осигури, дори ако доходите не са съвсем задоволителни, но са постоянни и стабилни. Освен това тя разбира дали иска да има семейство и деца, дали може да се грижи за себе си и дали има кръг на общуване и интереси, които я удовлетворяват.

Често обаче илюзиите пречат на психологическата зрялост и могат да бъдат изключително вредни. Ето петте най-опасни за дамите:

- Ще се появи "принцът на бял кон" и всичко ще се оправи

Дори възрастните жени често живеят с години в очакване в живота им да се появи мъж, който да им донесе щастие, увереност и стабилност. Мнозина мечтаят да бъдат "опора на мъжа", като си представят, че така няма да им се налага да решават финансови и битови проблеми, да се забавляват и да намират радост в ежедневието.

Такава позиция заплашва с отказ от самостоятелно развитие, а инфантилизмът е основният враг на успеха.

- Нека някой друг реши

Обикновено такова момиче очаква да му се казва какво да прави, кога да отиде на лекар, къде да прекара ваканцията. Вярва, че приятелите, родителите, съпругът и шефът ѝ най-добре знаят как да живее. Но при такова отношение рискува да изгуби своята идентичност. Съществува риск да се окаже в момент от живота си, който изобщо не ѝ харесва, и да обвини за това някой друг.

- Ще го направя по-късно

Когато си млад, едва ли някой си дава сметка колко бързо минават годините. Изглежда, че целият ти живот е пред теб и имаш достатъчно време за всичко. А ако не ви харесва, можете да го отложите за "по-късно". Но това вълшебно време може никога да не настъпи.

- Вече е твърде късно за това

Обратното на предишното убеждение. Тази заблуда пречи и ограничава движението напред. Преодолявайки страха, човек много по-лесно опитва нови неща. Дори и ако според стереотипа това никак да не е подходящо в по-зряла възраст.

- Трябва да бъда по-добра

Този модел на поведение има много дълбоки корени: родителите често внушават на децата си, че трябва да бъдат услужливи - да споделят играчките си, дори когато не искат, да прегръщат с удоволствие неприятната леля и да се отказват от мнението си заради авторитета на по-възрастните.

В зряла възраст страхът от осъждане се превръща в да кажете "не". Наличието на тази илюзия води до уязвимост, зависимост от мнението на другите и болезнен перфекционизъм. Този човек постоянно изразходва енергията си, за да накара някого да го хареса, и се разочарова, когато това не се случи. Работата върху самочувствието може да ви помогне да си върнете контрола над живота и емоциите си.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама