Изпитани народни рецепти с мед


Изпитани народни рецепти с мед
Снимка: Pixabay.com

Положителното действие на пчелния мед при някои заболявания е дори медицинско изпитано. Внимавайте обаче как го използвате. При сериозни, по-продължителни боледувания задължително посетете лекар.

Мед при бронхиални възпаления

Със сигурност това е най-популярната рецепта срещу болки в гърлото, кашлица, хрема.

Мляко с мед или още по-добре - чай с мед. Алтернативно медът може да се остави бавно да се разтопи върху езика. Чаят и млякото не трябва да твърде горещи. При температура над 40 градуса медът губи своето лечебно действие.

Мед при лечение на рани

Медът ускорява процеса на зарастване. Неговите противовъзпалителни качества намаляват болката, отоците и образуването на секрети. При гнойни или дълбоки рани не се самолекувайте с домашен мед. Специално направени продукти в аптеката допълнително се преработват, за да бъдат абсолютно стерилни.

При леки, повърхностни прорезни рани си пригответе следния меден мехлем:

Вземат се 3 ч.ч. еуцерин (еucerin) от аптеката и 1 ч.ч истински пчелен мед. Разбъркват се до гладка смес. Тя се нанася 3 пъти дневно върху раната. Домашният лечебен мехлем се съхранява в хладилник до 3 месеца.

Алтернативно може да се поставя мед направо върху рани и изгаряния, но наистина трябва да е чист, без примеси в него. Той подпомага зарастването им, без да оставят белези.

Мед при кожни заболявания

Мед, зехтин и пчелен восък се сместват в съотношение 1:1:1. Помага също и при невродермит, както и при псориазис. Симптомите на кожните болести се отдръпват видимо и обичайната доза често може да бъде намалена от специалист.

Мед при стомашни оплаквания

При оплаквания на стомашно-чревния тракт, както и при простуди вземете топло мляко с мед или чай с мед. Най-добре чаят да е лютива мента, лайка или резене.

Друга рецепта, която действа специално срещу газове на червата е много ефективна и лесно изпълнима: 3 ч.ч. ябълков оцет и 1 ч.л мед се слагат в стъклена чаша и се допълва със съвсем леко затоплена вода. Не е особено вкусно, но пък помага!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама