Как сами да си направите ментов мед


Как сами да си направите ментов мед
Снимка: iStock

Ментовият мед е нещо, което рядко се среща, а и хората обичат да залагат на стандартното, особено в България. Но ако опитате веднъж, ще искате постоянно да купувате ментов мед. Ето защо днес ще ви предложим решение на проблема. Можете сами да си направите ментов мед и след това да го използвате за дресинг на салати, за марината на пилешко и свинско месо, а също така и да го комбинирате в различни видове рецепти. 

НЕВЕРОЯТНИТЕ ПОЛЗИ НА ЧАЯ ОТ ЛИПА

Какво ви трябва, за да си направите вкусен ментов мед:

- стъклен буркан с плътно затварящ капак (вие определяте колко литра, но 3 е добре);

- бъркалка;

- 2 чисти кухненски кърпи;

- кухненски нож и дъска за рязане;

- пергаментова хартия за готвене.

Продуктите, от които се нуждаете, са единствено пресен мед и няколко стръка мента.

Начин на правене:

Започнете с напълването на буркана до половината с мед, върху него поставете голям стрък или голямо листо мента. Поставете го така все едно запечатвате меда. Напълнете до горе с още мед и след това затворете буркана. За да се придаде по-силен аромат на меда с мента е нужно да поставите буркана на перваза, където се напича най-добре. Поне по 1-2 пъти на ден трябва да се разклаща. След като постои няколко дни на слънце, медът трябва да се премести на тъмно място.

Ако медът започне да оформя кристали, това не трябва да ви притеснява. Просто може да го поставите да се загрее в съд с топла вода и да оберете кристалите, които ще се съберат в най-горния слой на буркана. Това няма да окаже ефект върху качеството на меда. Не поставяйте меда в микровълнова фурна или подобен уред, защото температурата там не може да се контролира и това може да окаже сериозен негативен ефект. Изтървете ли го един път, то качеството се понижава драстично и след това ще трябва да повтаряте цялата процедура на ново.

Препоръчваме ви да консумирате меда рано сутрин в комбинация с кисело мляко и пресни плодове. Това е закуска, която ще ви даде достатъчно енергиен стимул за целия ден.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама