Невероятните ползи на чая от липа


Невероятните ползи на чая от липа
Снимка: iStock

Липовият чай се използва в българската народна медицина, като най-известните ползи от него са намаляването на високо кръвно налягане, успокояването на стрес и тревожност, както и баланса на стомашно-чревния тракт и храносмилането. Ето кои са ползите на липовия чай:

Чаят от липа ви помага да се отпуснете и релаксирате

Вероятно повечето от вас намират времето с топла чаша чай вечер за успокояващо и релаксиращо. Правили ли сте си и липов чай вечер? Той може да Ви помогне да релаксирате след тежък ден. Ако имате проблеми със съня или заспивате трудно, то чаша липов чай вечер определено може да ви се отрази добре. Дори и някои учени са съгласни с твърденията, че липовият чай помага действа успокояващо на нервите.

Липата балансира кръвното налягане

Липата е богата на много полезни витамини и минерали. Смята се, че някои от растителните компоненти в чая от липа, като тилирозид, рутозид и хлорогенова киселина, понижават кръвното налягане. Освен това тя е и богата на и на антиоксиданти, които се борят с вредните свободни радикали. Чрез опит с мишки учени доказват, че елемент с името тилирозид, успява да възстанови калциевият баланс в сърдечно-съдовата система. А именно той е важен за равномерния пулс и балансираното кръвно налягане. В комбинация с успокояващите му свойства, това е една от главните причини, поради които хората смятат, че липовият чай помага при високо кръвно налягане. А ако не харесвате липовият чай, може да разгледате алтернативни решения, които съдържат екстракт от липа.

Чаят от липа може да успокои стомаха

Като всяка гореща напитка, липовият чай доставя нежна топлина и хидратация на тялото. И двете успокояват храносмилателния тракт, понеже топлата вода може да помогне на храната да се придвижва през червата. По-горе споменахме, че липовицят цвят е богат на тилирозид. Именно този елемент е добър антиоксидант, който има противовъзпалителни и антибаткериали свойства. Това е една от основните причини, поради които липовият чай би могъл да успокои стомашния дискомфорт. Други подобни билкови чайове, които влияят добре на стомаха, са джиндифиловия и ментовия.

Липа при стрес

Често се употребява при безпокойство и тревожност. Чаят от липа може да се използва и при деца с хиперактивност и нарушено внимание. Той действа релаксиращо и успокояващо. Но не пийте повече от 3 чаши през деня.

Бори настинки и грип

Може би липовият чай е типичният зимен чай. Липата има потогонно действие като по този начин се бори с треската, успокоява дразнеща кашлица и подпомага отхрачването на бронхиалния секрет. Тя действа и противовъзпалително и антимикробно. Така успокоява и симптомите на възпалено и болезнено гърло.

Подобрява сърдечната функция

Ежедневното пиене на липов чай подобрява сърдечната дейност. Помага за намаляване на сърцебиене и аритмия. Има данни, че липата действа и антихипертензивно.

Противопоказания

Липовият чай не се препоръчва по време на бременност и кърмене. Той може да наруши усвояването на някои лекарства. За това, пийте липов чай поне 2 часа след приема на лекарства.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама