5 ползи от пиенето на чай от коноп


5 ползи от пиенето на чай от коноп
Снимка: iStock

Чаят от коноп е една от най-здравословните напитки на планетата. Той съдържа витамини, хранителни вещества и антиоксиданти. Може да бъде консумиран за всичко - от сутрешно гадене след прeпиване до стрес. Съвременните изследвания ни дават много по-добра представа за това как той може да подобри здравето ни. Ето кои са невероятните ползи от пиенето на чай от коноп:

1. Намалява хроничната болка

Чаят от коноп е идеален за облекчаване на болката. Всъщност, това е една от основните причини, поради които хората избират да го консумират. Активните съставки в растението се абсорбират през храносмилателната система и черния дроб.

Действието му се усеща между 30-90 минути след консумация. Ефектът обикновено продължава около 4-8 часа, като най-силно се усеща в продължение на 2-3 часа.

Поради бавно действащите, но дълготрайни ефекти, чаят, съдържащ коноп, може да бъде особено полезен за хора с хронични заболявания като рак, СПИН, множествена склероза и ревматоиден артрит. Една чаша чай осигурява дълготрайно облекчаване на болката. Препоръчително е да се консумира на празен стомах.

МНОГОБРОЙНИТЕ ПОЛЗИ НА ЗЕЛЕНИЯ ЧАЙ

2. Облекчава тревожността и депресията

Тревогата и депресията са сред най-често срещаните и разпространени заболявания в наше време. В световен мащаб се оценява, че 350 милиона души страдат от депресия, а един на всеки тринадесет души по света страда от безпокойство. Всъщност тревожните разстройства са най-често срещаните психични заболявания в Западния свят.

Тези ефекти могат да се обяснят отчасти с многобройните компоненти на конопа. Той съдържа антиоксиданти, които помагат за възстановяването на клетките и предпазват ДНК-то от увреждане. Също така притежава мощен противовъзпалителен ефект, който предпазва от оток на мозъка. Възпаленията на мозъка са водеща причина за депресия и тревожност. Чрез намаляване на възпалението конопът позволява на мозъка да се излекува и да преодолее щетите от стреса.

Консумирането на чай от коноп е много по-лек и щадящ начин за лечение, отколкото със синтетични медикаменти.

3. Подобрява здравето на белите дробове

Знаете ли, че конопът всъщност усилва, а не инхибира функционирането на белия дроб? За разлика от тютюна, конопът действа по-скоро като бронходилататор, отколкото като бронхоконстриктор. С други думи, конопът всъщност намалява резистентността в респираторния път и увеличава въздушния поток.

4. Силно подобрява здравето на сърцето

Редовните упражнения и здравословната диета предотвратяват много форми на сърдечни заболявания. Чаят от коноп обаче може значително да засили ефекта им. Според проучване, публикувано в списание Pharmacological Research, канабиноидите понижават кръвното налягане и подобряват кръвообращението в човешките тъкани. По същество съединенията в конопа отварят артериите, като ги кара да се отпуснат и разширят. Това е важно, тъй като високото кръвно налягане и блокираните артерии причиняват инфаркт и сърдечни заболявания.

5. Облекчава симптомите на гадене

Гаденето е симптом, свързан с няколко сериозни заболявания. Много хора, особено тези, които се подлагат на химиотерапия, редовно изпитват гадене. Активното вещество в конопа, CBD, е доказано, че облекчава гаденето, стимулира апетита и е щадящо за стомаха.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама