Многобройните ползи на зеления чай


Многобройните ползи на зеления чай
Снимка: iStock

Зеленият чай е вид ароматна, безалкохолна напитка, която се приготвя чрез запарване на листата на чаения храст (Camellia sinensis). Заедно с черния, белия и жълтия чай, зеленият чай спада към така наречените истински чайове – видове чай, които се приготвят само и единствено от листата на чаения храст.

Родината на зеления чай е Азия, където тази популярна напитка се е консумирала още от дълбока древност, именно заради невероятните си вкусови качества, аромат и здравословни ползи. Днес в много райони по света зеленият чай е започнал да измества по консумация дори и черния чай. Редовната консумация на зелен чай е свързана с редица здравословни ползи, като подсилена имунна система, подобрена храносмилателна функция, подобрена мозъчна функция, както и с понижен риск от развитие на сърдечни заболявания, диабет тип 2, рак и затлъстяване.

ЕТО КОЯ Е ЕДНА ОТ НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ БИЛКИ В СВЕТА

Зеленият чай е натурална напитка, която се различава от другите видове чай, тъй като не преминава през процесите на ферментация и по този начин се запазват полезните антиоксиданти и полифеноли. Именно полифенолите в зеления чай спомагат за добрия метаболизъм на човешкото тяло. Антиоксидантите от своя страна помагат на нашето тяло да не задържа мазнини и така контролира теглото ни.

Друга важна „мисия“ на зеления чай е че антиоксидантите помагат в регулирането на нивата на кръвната захар и по този начин спомагат за превенцията срещу диабет.

Зеленият чай предпазва от сърдечно-съдови заболявания като контролира нивото на холестерола, помага за прочистването на артериите, предпазва от появата на Алцхаймер и Паркинсон.

От изключителна важност за приготвянето на зелен чай е температурата на водата.

В зависимост от вида чай, температурата на водата, количеството чай и времето за запарване варират.

Ето какво трябва да знаем, за да пием вкусен зелен чай:

- Най-добре е да използвате трапезна, филтрирана или дори минерална вода.

- За бял чай температурата трябва да е 60-70°С, за зелен и жълт - 70-80°С, за Улонг - 80-90°С.

- Запарва се 4-5 минути.

- Слага се около 2-3 гр. на 250-300 мл вода.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама