Зеленият чай може би не е толкова полезен


Зеленият чай може би не е толкова полезен
Снимка: iStock/Guliver

Зеленият чай е популярен по цял свят благодарение на антираковите си свойства и ползата за мозъка и сърцето. Ново изследване, проведено от учените от Калифорнийския университет в Ървайн, е установило, че прекалената употреба на чай може да се отрази негативно на фертилността.

Изследователите провели експерименти на плодови мушици и стигнали до извода, че прекомерната употреба на зелен чай оказва отрицателно въздействие върху развитието и размножението в популациите на насекомите.

Може ли тази напитка да оказва същото влияние и върху човека, засега не е ясно. За да се изясни това, са необходими по-нататъшни изследвания, но учените още сега говорят, че по-добре да се избягват високите дози зелен чай.

В хода на опити изследователи са проверявали ефекта на чай върху обикновената дрозофила (Drosophila melanogaster), като подложили ембриони и ларви на насекомите на въздействието на различни дози полифеноли на зеления чай.

Станало ясно, че 10 милиграма чай водели дотам, че ларвите по-бавно се развивали и били по-малки при раждане. Освен това в бъдеще при тях се раждало по-малко потомство. Също така тази доза правела мушиците по-уязвими пред глад и топлинен стрес, но при това ги защитавала от обезводняване.

При потомството от женски пол се снижавала репродуктивността, а продължителността на живота се съкращавала със 17%. Особите от мъжки пол не пострадали.

Освен това десет милиграма чай предизвикали развитието на аномалии в строежа на органите от репродуктивната система. Също според учените високите дози зелен чай могат да доведат до апоптоза (регулируем процес на програмируема гибел на клетките).

Негативният ефект от високите дози зелен чай е потвърден и в опити върху мишки и кучета. Голямото количество съединения в чая са предизвикали значително снижаване на ръста при животните. В добавка това повлияло и върху развитието на ембрионите на мишките.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Journal of Functional Foods.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама