Ябълките и крушите намаляват риска от инсулт


Ябълките и крушите намаляват риска от инсулт
Снимка: iStock

Ако ядете редовно плодове с бяла сърцевина като ябълки и круши, значително намалявате риска от инсулт, твърдят холандски медици в свое проучване. Въпреки че много други изследвания сочат като най-здравословни плодовете и зеленчуците с ярки цветове – боровинките, малините, спанака и доматите например, се оказва, че по-бледите им събратя са истинските врагове на тежките заболявания.

Изследователите проучват данни на над 20 000 души на възраст от 20 до 65 години в продължение на цяло десетилетие. В началото на проекта всички участници нямат сърдечно-съдови заболявания. Проследено е количеството и вида на зеленчуците, които те поемат, като специално внимание се обръща на техния цвят – зелени (броколи, спанак, зелена салата), оранжеви или жълти (цитрусови, моркови, праскови), червени или виолетови (домати, репички, череши) и бели (ябълки, круши, банани, карфиол, краставици, цикория). Като цяло, най-консумирани били плодовете и зеленчуците от бялата група – 36% от всички.

След това учените проследяват колко инсулта получават участниците за целия период на изследването. Общо те били 233. Когато ги сравнили с храненето на участниците станало ясно, че тези, които консумират 171 г/ден бели плодове и зеленчуци (колкото една голяма ябълка) са 52% намален риск от удар спрямо онези, които ядат под 78 г/ден. Като цяло, всеки 25 г/ден ябълка намаляват риска от инсулт с 9%.

Учените тепърва изясняват механизма, с който белите плодове влияят толкова благоприятно на организма, мозъка и сърдечно-съдовата система. Първите данни са, че богатите на влакнa храни като ябълките и крушите подобряват общото състояние на сърдечно-съдовата система и действат противовъзпалително.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Една жена трябва да смекчи сърцето на мъжа, а не да отнеме силата му.

Зигмунд Фройд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама