Жените страдат около четири пъти повече от щитовидна жлеза


Жените страдат около четири пъти повече от щитовидна жлеза
Снимка: iStock

Патологична находка на щитовидната жлеза бе открита при 66% от хората, преминали безплатни лабораторни изследвания и ехографски прегледи по време на скрининговите кампании, организирани от Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза – ВИОМ през юни в София. Партньор на ВИОМ в дните на отворените врати за безплатни скринингови изследвания беше Медико-диагностична лаборатория „Кандиларов“. В допълнение бе организирана и профилактичната кампания с ехографски прегледи „Изследвай се, погрижи се за себе си“.

Един от ендокринолозите, който извършваше ехографските прегледи, бе д-р Наталия Темелкова от УМБАЛ „Александровска“. Фактът, че 90% от преминалите профилактичните прегледи бяха жени и само 10% – мъже, д-р Темелкова коментира така: „Щитовидните заболявания са по-характерни за жените. Освен това жените са по-активни в такива кампании, те са по-социални, следят за подобни прегледи повече от мъжете. Средно съотношението на различни патологични състояния на щитовидната жлеза при жените и мъжете е 3-4 : 1 в полза на жените.“

Вижте още: 10 знака, че имате проблем с щитовидната жлеза

Инициативите тази година преминаха в световен мащаб под мотото „Щитовидна жлеза и генетичен фактор“. По този повод д-р Темелкова обясни, че когато имаме родственици със заболяване на щитовидната жлеза, особено с автоимунен тиреоидит, още от млада възраст трябва да започнем профилактични прегледи при ендокринолог. Особено е важно да се изследват бременните жени с фамилна обремененост, имат автоимунни заболявания, които са над 30-годишни, със симптоми на щитовидно заболяване, а също със захарен диабет тип 1, минаващи лечение с амиодарон, литий или други медикаменти, повлияващи щитовидната функция.

С напредване на възрастта честотата на ехографските находки се увеличава и достига над 70%, като само 5% от възлите на жлезата са злокачествени.

„Щитовидната жлеза играе ключова роля в организма – има отношение към сърдечния ритъм, мозъка, фертилитета. Ако едно щитовидно заболяване не се установи навреме, дълго не се лекува и се задълбочи, може да доведе до тежки промени в психиката – забавяне на мисленето, проблем с концентрацията, депресия, а също може да доведе до анемия, до бъбречни увреждания, тежък запек, менструални нарушения при жените и нарушение на половата функция при мъжете и още много други. Ето защо е много важно да се прави профилактика и дори леки нарушения във функцията на щитовидната жлеза да се откриват навреме“, категорична е д-р Темелкова.

Вижте още: Разберете какво причинява Хашимото и как да се предпазите

Полезна информация:

Щитовидната жлеза произвежда тиреоидни хормони – жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и правилното функционирането на организма. Малки промени във функцията или структурата на щитовидната жлеза може да доведат до големи поражения на други органи и системи – сърдечносъдова, храносмилателна, полова, нервна система, психични проблеми.

Болестите на щитовидната жлеза засягат всеки десети българин, но повечето хора не подозират за това. По последни проучвания 5% от населението на Европа има недиагностициран и нелекуван хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза).

Типичните симптоми на хипотиреоидизма включват наддаване на тегло, забавен сърдечен ритъм, умора, по-чести и обилни менструални цикли, проблеми с паметта, суха кожа и коса, дрезгав глас, непоносимост към студ. Хипофункцията често е съпроводена от уголемяване на щитовидната жлеза – така наречената гуша.

Симптомите на хипертиреоидизма (повишената функция на щитовидната жлеза) са загуба на тегло, ускорен пулс, раздразнителност, мускулна слабост и тремор, нередовен месечен цикъл, проблеми със съня, раздразнения на очите, чувствителност към топлина. Ако имате някои от тези симптоми, се обърнете към ендокринолог и изследвайте функцията на щитовидната жлеза.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В човешкото сърце винаги остава поне една капка сила - докато е живо, докато се надява, докато вярва.

Самуил, Димитър Талев

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама