Как да дишаме правилно


Как да дишаме правилно
Снимка: Thinkstock/Guliver

Повечето хора не дишат правилно. Това е така, защото те смятат, че тялото само регулира необходимото количество въздух. И едва след появата на задух, започват да се тревожат и приемат различни мерки: спазване на диета, извършване на специални упражнения или приемане на лекарства.

Ако веднъж седмично, например в неделя по време на разходка дълбоко вдишвате въздух, това не означава, че сте направили достатъчно за здравето си. За тази цел е необходимо всеки ден да бъдем на чист въздух. Той не може да се замени нито с лекарства, нито с масажи, вани, кремове и лосиони. Дори и старателно спазваната диета няма да способства за обновяването на организма, ако не е придружена с правилно дишане.

Движейки се по време на дишането диафрагмата действа на сърцето като своеобразен масажор, облекчава неговата работа и помага при снабдяването на организма с кръв.

Тесните сутиени затрудняват кръвообращението и свободното дишане. Стегнатите колани в талията могат с времето да доведат до дегенериране на диафрагмата.

Всекидневни дихателни упражнения

Направени на отворен прозорец или на чист въздух, те помагат за запазването на здравето. Свободното и дълбоко дишане трябва да стане за организма естествено. Всекидневните упражнения, състоящи се от 10 вдишвания и 10 издишвания, са напълно достатъчни. По време на дишането трябва да отпуснете мускулите си.

През първите дни се старайте да дишате дълбоко, като заставяте и диафрагмата да участва в този процес. След това, когато вече не е необходимо да контролирате съзнателно всяко вдишване, трябва едновременно да разширявате гръдната клетка.

1. Легнете свободно, опънете крака с ръце до тялото.Издишайте въздуха от белите дробове, след това дишайте при пълно отпускане на мускулите, включвайки и диафрагмата. Правете това бавно и спокойно. Пребройте до 3.

2. Направете издишването за два пъти повече време, отколкото правите вдишването. Пребройте до 6. Преди да направите новото вдишване, пребройте до 9 (паузата между вдишването и издишването трябва да бъде три пъти по-дълга от вдишването). Колкото по-дълга е паузата, толкова по-дълбоко и по-пълно е вдишването. За да контролирате по-добре дишането си, поставете двете си ръце върху корема. При вдишване ще почувствате как коремната кухина се разширява, а при издишване – как тя се свива.

3. Ако искате да направите второто упражнение по-ефективно, повторете го като поставите върху корема си тежка книга или друг предмет. Дишайте само през носа със затворена уста. Целта на тези упражнения е да ви научат на свободно ритмично дишане. Дълбокото равномерно дишане укрепва мускулатурата, подобрява кръвообращението, придава правилна стойка.

Тези упражнения могат да се правят в седнало или изправено положение, на чист въздух или дори по време на кратка почивка на работното място.

4. При настинка дихателните упражнения трябва да се обединят с упражненията за нос. Затваряйте с показалеца си ту едната, те другата ноздра и вдишвайте от противоположната, като държите близо да носа си шишенце с ментолово или евкалиптово масло. Вдишайте през лявата ноздра, затворете я с палеца и издишайте въздуха през дясната и обратното. Повторете упражнението 3 пъти, вдишвайки маслото, а след това още 3 пъти без до го вдишвате.

Източник: zdrave.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама
Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама