Как да не напълнеем по празниците


Как да не напълнеем по празниците
Снимка: iStock/Guliver

Празниците са много хубаво нещо, но за съжаление, кантарът обикновено не е съгласен с това. Има ли начин да се насладите на празничното настроение (и меню) и същевременно да избегнете угризенията и отеснелите дрехи? Според специалистите – диетолози и треньори, има. Ето как:

1. Не си забранявайте нищо. Вероятно ще решите, че този съвет противоречи на останалите. Но по-добре е да си позволите това, което искате, без чувство за вина. Когато дадена храна е табу, тя става много по-желана. И когато все пак хапнете от нея , чувството ви за вина ще ви казва „И без това съсипах всичко още с първата хапка, вече няма значение, мога да изям всичко, до което се докопам”. За да се храните разумно, трябва да си позволите да изпитвате удоволствие от храната. Не забравяйте, че храненето трябва да е забавление, а не стрес.

2. Пийте зелен чай. Веднага след хранене изпийте чаша горещ зелен чай, без мляко или захар. Топлите напитки предотвратяват втвърдяването на мазнините в стомаха, което прави изгарянето на калории по-лесно – осен това, зеленият чай е естествен съюзник в битката с мазнините. Най-опасни са следпразничните дни, тъй като всяка храна е по-вкусна на следващия ден. Пригответе си меню за офиса, като смесите в кутия за храна малко от остатъците с шепа листни зеленчуци.

3. Първо протеините. Алкохолът, простите въглехидрати и сладкишите могат да засилят чувството за глад, особено на празен стомах. Затова започвайте с протеини – например коктейл със скариди или пилешко. Старайте се да поемате около 100 г протеини на всяко хранене.

4. Тренирайте рано. Планирайте тренировките си предварително за ранните сутрини и тренирайте по-интензивно от обикновено. Засилването на метаболизма е ключът към изгарянето на мазнините, а когато го засилите сутрин с тренировки, той ще продължи да изгаря през целия ден.

5. Направете си шейк. Не отивайте на вечеря или парти гладни. Направете си шейк от неподсладено бадемово мляко, половин банан и 1 с.л. бадемово масло. Изпийте го един час преди вечеря. Той ще притъпи глада и ще ви предпази от нахвърляне върху храната. За да намалите калориите, изпийте малка чаша, вместо голяма. Друг трик срещу преяждане е да си сипвате храната в малки чинийки. Така дори да решите да си сипете допълнително, ще трябва да ставате и да сядате, което си е вид фитнес.

6. Не подценявайте малките упражнения. Когато всичко е готово и чакате фурната да загрее, направете няколко бързи движения за цялото тяло – например широки приклякания, като се подпирате на кухненския плот, планк със задържане за 60 секунди, „кофички” за трицепс, глутеус мост или бърпи.

7. Водете си дневник на храненето. Всъщност, проблемът не е в това, какво ще изядете на празника; това все пак е само един ден. Проблемни са дните около празника. Може да ви изглежда скучно на фона на цялото празнично настроение, но е добре да си записвате всичко, което сте изяли. Така ако видите, че единият ден сте прекалили с коктейлите или сладкишите, на другия можете да забавите темпото.

8. Ходете пеша. Не пропускайте нито ден без ходене. Паркирайте колата си по-далече и извървявайте останалото разстояние пеша. Имате нужда от 14 000 стъпки (за напредналите) и 10 000 стъпки (за останалите).

9. Показвайте благодарност. В този сезон на благодарности и равносметки, направете това и с храната. Преди да изядете каквото и да било, спрете за миг, погледнете храната пред себе си и благодарете за нея. Тази практика ще ви успокои и ще ви накара по-трезво да прецените какво да ядете, докато благославяте храната си с любов. Ако се чувствате виновни, стресирани или тревожни заради изяждането на парче торта, вие ще погълнете и тези чувства заедно с него. Спрете да броите калории и просто се хранете осъзнато.

10. Просто правете нещо. Когато става дума за тренировки по време на празниците, по-добре да правите каквото и да е, отколкото да не правите нищо. Просто бъдете активни. Може фитнес залата да не работи или навън да е много студено... покрай празниците можете да си измислите хиляди извинения, но никое от тях няма да промени тялото ви. Затова винаги намирайте време за тичане, разходка, клекове, коремни преси или лицеви опори. Важното е да се движите. 

11. Заредете с гориво. Започнете деня си с богата на протеини и фибри закуска. Това ще ви помогне по-лесно да контролирате глада си и ще ви предпази от преяждане през останалата част на деня. Освен това, има значение до кого седите на масата. Да седнете до някоя грижовна леля, която ви подканва да си хапнете, не е най-добрият избор.

12. Ограничете лакомствата. Алкохолът и десертите са висококалорични, но с ниска хранителна стойност. Изберете едно от двете – или вино с вечерята, или десерт, но не и двете. И, разбира се, като количество не трябва да надвишават протеините и зеленчуците в ястието.

13. Вземайте участие. Нека приятелите и семейството ви ангажират с групови занимания, като разходки. На мозъкът му трябват около 15 минути, за да осъзнае, че е сит, така че яжте бавно и участвайте в разговорите на масата. По-добре да потънете в разговор, отколкото в чинията.

14. Нещо ментово. Ментова дъвка или бонбон на парти с много ордьоври или пък на голям семеен обяд ще ви предпази от изкушението да си сипете повторно или да ядете, колкото да дъвчете нещо.

15. Не забравяйте пресните плодове. По празниците винаги ни дебнат сладки изкушения, но ако подредите измити плодове в красива купа на видно място, вероятността да ядете от тях е по-голяма.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама