Как да се грижим за тялото си след бременност


Как да се грижим за тялото си след бременност
Снимка: iStock/Guliver

Бременността оказва огромно влияние върху тялото. Промените след раждането могат да бъдат шокиращи за много майки. От хронични болки до проблеми с пикочния мехур. Има редица оплаквания, свързани със здравето, които се наблюдават в резултат на раждането. Ако в момента свиквате с новото си тяло след бременност, вие сте попаднали на правилното място. Ето няколко съвета как да се справите с някои от най-често срещаните проблеми на новите майки.

Стрии

Стриите са малки белези, които се образуват, когато тялото нараства бързо и кожата се разтяга. Приблизително девет от десет жени получават стрии в резултат на бременността. По време на бременността се препоръчва да хидратирате областта на корема с какаово масло и да приемате много витамин С. След бременността е хубаво да използвате крем, съдържащ витамините А, Е и D, тъй като може да помогне за ускоряване на оздравителния процес на кожата. Не се притеснявайте, тези белези имат тенденция да избледняват драстично с времето.

Свръхактивен пикочен мехур

Ако установите, че непрекъснато тичате до банята след раждането, не сте единствени. По време на раждането мускулите ви около таза отслабват. След раждането матката се свива бързо, оказвайки допълнителен натиск върху пикочния мехур. Не забравяйте редовно да правите упражнения за тазовото дъно и избягвайте кафето и алкохола, които могат да раздразнят пикочния мехур. Ако все още усещате често желание за уриниране няколко месеца след раждането, опитайте продукт за поддържане на пикочния мехур.

Хормонално акне

Акнето при възрастни без съмнение е един от най-смущаващите и досадни проблеми, с които трябва да се справим. Много жени се радват на девет месеца сияйна, изчистена кожа по време на бременност и са шокирани от внезапната поява на пъпки след това. Обикновено това е причинено от хормонален дисбаланс, който ще изчезне във времето. Докато хормоните ви не се върнат към нормалното, вземете някакъв крем със салицилова киселина и се опитайте да използвате натурален грим.

Болки в кръста

Следродилната болка в гърба е често срещана. Хормоните на бременността разхлабват връзките и сухожилията около бедрата и таза. След раждането тялото трябва да се пренастрои. Изпълнението на няколко прости йога пози може да помогне за облекчаване на болката. Също така препоръчваме да използвате магнитни подложки за масаж за краката си, за да облекчите симптомите. Използването на древната практика на точковия масаж (плантарната рефлексология) - оказване на лек натиск върху специфични области на стъпалата, може да помогне за облекчаване на болката в други области на тялото.

Излишък от мазнини в корема и бедрата

Наднорменото тегло може да се задържи при някои майки, което се превръща в неприятен проблем. Простите упражнения за коремните и бедрените мускули са най-добрият начин да започнете да възвърнете силуета си от преди бременността. Започнете бавно с упражнения за таза, след това преминете към коремни преси. Опитайте йога или пилатес за тренировка на цялото тяло, която не само ще тонизира корема, но и ще помогне на тялото ви да се пренастрои.

Заключение

Може да се почувствате объркани от броя на промените, които настъпват в тялото ви след раждането. Повечето от тези проблеми ще се подобрят с течение на времето. Опитайте да се насладите на радостите, който предлага майчинството. Бъдете спокойни, скоро ще се почувствате отново като себе си.

А ако все още не успявате да заченете, порталът Style-Bio предлага няколко стъпки за по-лесно забременяване. Със съветите в тази статия можете да сте спокойни и за периода след това.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Вчера е история, утре е загадка, а днешния ден е дар. И всеки нов ден крие нов дар.

"Кунг фу Панда"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама