Как климатът влияе на апетита ни?


Как климатът влияе на апетита ни?
Снимка: iStock/Guliver

Със сигурност сте забелязали, че повечето хора приемат повече храни, когато времето е мрачно, дъждовно и студено. Съответно, когато е горещо, наблягаме на студените напитки. Също така и температурата на самите ястия оказва огромно влияние на нашия апетит. Разбира се, кой не обича леденостудена диня или лъжичка сладолед в горещ ден? Няколко научни изследвания от международни институти дават отговор защо климатът влияе на човешкия апетит.

Топлото време намалява нашия апетит, защото организмът се опитва да запази самообладание и има нужда от нещо, което да го охлади. Съответно, когато е студено, на организма са необходими много повече калории, за да може всички органи да функционират и температурата на тялото да се запази в норма. Тогава наблягаме на топли и мазни храни, за да се стоплим и задоволим по-често изразеното чувство на глад. Може би сте обърнали внимание, че в много заведения за хранете през лятото държат много ниски температури. Това е така, за да могат да стимулират вашия апетит чрез температурните разлики. Поради тази причина се наслаждавайте на обяда или вечерята си в градината на заведението, където ще се окажете по-малко гладни.

Имайте предвид, че топлите храни се смилат по-бързо и не могат да ви задържат дълго време сити, което също е показателно защо през зимата се храним по-често и защо качваме килограми. Това, което ви съветваме, е да консумирате храни с различни температури. 30 минути след като се хапнали топла храна, изпийте чаша хладка вода или дъвчете сурови зеленчуци.

Когато климатът е влажен, ние наблягаме на консумацията на повече зеленчуци и вода. При сух и студен климат тялото се нуждае от повече месо и белтъчини. Когато е горещо, приемайте плодове и сокове в големи дози, за да не се обезводните.

Източник: foodpanda

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама