Каква е връзката между синята светлина и стареенето


Каква е връзката между синята светлина и стареенето
Снимка: iStock

Синята светлина от екрана на електронните устройства е способна да промени клетъчната структура и така да ускори процеса на стареене, заключават американски учени.

Прекомерното излагане на синя светлина от ежедневно използвани устройства може да има пагубен ефект върху различни клетки в тялото: от кожни и мастни до сензорни неврони.

Това е мнението на д-р Ядвига Гибултович (ръководител на екип, университет на Орегон).

Изследването показва, че избягването на прекомерно облъчване може да е добра стратегия против стареене.

От предишно изследване на университета е известно, че когато винените мушици са изложени на светлина, се активират гени, защитаващи ги от стреса, и тези, които са постоянно на тъмно, живеят по-дълго. За да разберат защо високоенергийната синя светлина е отговорна за ускоряване на стареенето при тях, учените сравняват нивата на метаболити, когато са ги излагали на синя светлина в продължение на две седмици, с показателите на такива, стояли само на тъмно.

Резултатите показват, че излагането на синя светлина предизвиква сериозни пикове в нивата на метаболитите - много важни за правилното функциониране на клетките химикали. Нивата на сукцината се увеличават, но на глутамата намаляват.

Сукцинатът е много важен за производство на гориво за функционирането и растежа на всяка клетка. Високите му показатели след излагане на синя светлина могат да бъдат сравнени с това бензин да има в колонката, но не и в автомобила. Друг притеснителен резултат е, че молекули, отговарящи за комуникация между невроните - като глутамат, са на най-ниско ниво след излагане на синя светлина — добавя Гибултович.

Тези промени говорят, че клетките работят на ниво под оптималното, което може да предизвика преждевременната им смърт. Предстои учените да изследват ефекта на синята светлина и върху човешки клетки.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама