Какво да НЕ ядете при проблеми с панкреаса


Какво да НЕ ядете при проблеми с панкреаса
Снимка: iStock

Панкреасът е разположен зад стомаха и функцията му е да произвежда ензими и различни химически вещества, които да улеснят храносмилането. Тази задстомашна жлеза взема участие и при синтезирането на инсулин. Панкреасът е с тегло около 100 грама и в рамките на 24 часа от него се синтезира и отделя 1,5 – 2 литра от така наречения панкреатичен сок.

Вижте още: Диета с яйца: 3 килограма за 3 дни

Независимо в каква степен е засегната тази жизненоважна задстомашна жлеза, най-важната част от лечението ѝ е щадящ хранителен режим.

Днес ви представяме 9 храни, които трбява да изключите от менюто си при проблеми с панкреаса.

1. Колбаси и пушени меса

Преработените меса като колбасите са изключително вредни за панкреаса. Огромно количество мазнини, подправки и сол изключително много претоварват работата му.

2. Алкохол

Той е и една от най-честите причини за заболявания на панкреаса. В тази задстомашна жлеза няма ензими, които да разграждат спиртните напитки и така токсичният им ефект нанася директен удар върху нея.

3.  Пържени храни

Пържените храни са пълни с наситени мазнини. Те са едни от най-вредните за панкреаса, тъй като могат да предизвикат обостряне на възпалението.

4. Маргарин

Маргаринът е пълен с транс-мазнини, които удрят директно по функцията на панкреаса.

Вижте още: Не пийте лекарства, яжте червен цвекло: 8 болести, които лекува

5. Пълномаслени млечни продукти

Хората, които страдат от проблеми с панкреаса, трябва незабавно да изключат всички пълномаслени продукти, защото те много натоварват работата на жлезата.

6.  Газирани напитки

Огромното количество захар, което се съдържа в тези напитки, може да отключи панкреатит.

7. Тестени изделия

Напълно е забранена консумацията на пълнозърнест/ръжен хляб, баници, пържени закуски като мекици и пирожки, както и царевицата. Могат да се заместят от бял хляб, сухари, обикновени бисквити, содени питки, макаронени изделия, ориз.

8. Яйца

Забранени са жълтък, майонеза и яйца на прах, които се съдържат в много пакетирани продукти.

9. Част от плодовете и зеленчуците

От плодовете и зеленчуците са забранени: зеле, коприва, спанак, лапад, лобода, киселец, патладжан, домати, ряпа, репички, суров лук, фасул, грах, гъби, зеленчукови сокове, туршии, сухи плодове и зеленчуци като фурми, смокини, сини сливи, кайсии, недобре озрели кисели плодове – джанки, сливи, вишни, кайсии и цитрусовите

 

Това е информативна статия. Ако имате сериозен здравословен проблем, консултирайте се с лекар.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама