Какво може да се случи, ако спрете да използвате гъба под душа


Какво може да се случи, ако спрете да използвате гъба под душа
Снимка: iStock

Няма нищо по-отпускащо от вземането на топъл душ след дълъг ден. Вероятно имате няколко любими продукта, които обичате да използвате като част от ежедневната си грижа за себе си, и гъба за баня или луфа може да са сред тях. Въпреки че са изцяло естествени и органични, луфите всъщност не са напълно безопасни за ежедневна употреба и могат да причинят повече вреда, отколкото полза с течение на времето.

Ето какво може да се случи с тялото ви, ако спрете да използвате гъба под душа.

1. Кожата ви може да изглежда по-чиста

Въпреки че гъбите са предназначени да почистват мъртвите кожни клетки и да направят кожата ви копринено и гладка, те всъщност могат да действат обратното. Тъй като луфата е много пореста, тя лесно улавя клетките на кожата, които току-що сте отстранили от тялото си, превръщайки се в идеалната среда за размножаване на бактерии. И тъй като се използват и съхраняват в мокра баня, те никога не изсъхват напълно, което създава идеална среда за размножаване на гъбични организми, които могат да доведат до кожни инфекции.

2. Може да помогне за предотвратяване на дразнене на кожата

Няма съмнение, че гъбите за баня и луфите могат ефективно да изтъркат кожата ви, но ако го правите твърде често и твърде енергично, всъщност може да причини повече вреда, отколкото полза. Грубите и крехки влакна от луфа може да са твърде абразивни за кожата ви и да я повредят с течение на времето. Ако използвате луфа всеки път, когато се къпете, това може да раздразни кожата ви и да я накара да стане по-чувствителна и да изглежда червеникава.

Вижте още: Ползите от студения и от топлия душ

3. Това може да ви предпази от някои неприятни симптоми

Когато излезете от душа и окачите гъбата си да изсъхне там, влажната среда на банята създава идеални условия за размножаване на вредни бактерии. Ако не я съхранявате и изсушавате правилно, вашата гъба може да развие опасни бактерии, наречени Ешерихия коли. Излагането на Ешерихия коли може да доведе до някои обезпокоителни симптоми, включително стомашна болка и гадене, и дори може да причини повръщане.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама