Какво представлява хормоналната диета


Какво представлява хормоналната диета

Как да не завидим на човек, който изглежда с десет години по-млад, яде всичко и не напълнява, винаги е в добро настроение и успява да заспи веднага щом докосне възглавницата. И всичко това докато ние се борим с бръчки, целулит, тлъстини и изживяваме дори хубавите неща от живота като голяма трудност под сериозно напрежение.

Посланието на книгата "Хормонална диета" е, че често зад нашите ежедневни проблеми – умора, трудно сваляне на килограми, раздразнителност, потиснатост, безсъние, повяхнала кожа – се крие един хормонален дисбаланс, който тежи както настроението ни, така и физиката ни.

Според професор Тиери Ертог, един от големите световни експерти по антиейджинг ендокринология, и журналистката Маргерита Енрико, решението е лесно и достъпно: хормонален хранителен режим.

В "Хормонална диета" авторите предлагат богат набор от тестове и рецепти за хранене, адаптирани според индивидуалните особености. Това е единствената диета, занимаваща се с контрола и стабилизацията на производството на хормоните, които са в основата на нашето благоденствие.

***

Всички сме чували за естрогени, инсулин или мелатонин, но въпреки това познанията ни по една толкова модерна тема са само повърхностни. Всъщност е важно да знаем повече, за да разбираме процеса на остаряване и да се борим с него.

Антиейджинг медицината, която е съсредоточена върху качеството на живота и неговата продължителност, разглежда остаряването като болестно състояние, дължащо се на недостига на жизненоважни елементи като витамини, минерали, протеини и вода, и приписва особено отрицателна роля на спадането на хормоналните нива.

Думата „хормон“ произлиза от старогръцкия глагол hormаo, който означава „възбуждам, подтиквам към действие“. Хормонът е молекула, секретирана от ендокринна жлеза – друг термин, произлизащ от старогръцки и означаващ „с вътрешна секреция“ – която молекула, носена от кръвния поток, стига до необходимия орган в търсене на рецептори, разположени на повърхността на клетките, и по този начин им дава импулс за задействане. Следователно хормонът е биологичен пратеник, който реагира с голяма точност и невероятна бързина. Неговата задача е не само да пренася информацията, но и да избира клетките цел, на които да предаде информацията: всеки хормон „говори“ само на клетките, които имат съответни специфични рецептори. Когато нещо в тази сложна комуникационна мрежа не работи, процесът на остаряване се ускорява и се увеличава рискът от заболяване или смърт.

Хората с добро хормонално равновесие изглеждат по-млади, имат стройно тяло и буйна коса, свежа и гладка кожа, добра памет, добро общо състояние, активен и продължителен сексуален живот и вследствие на това са по-дейни и щастливи, по-малко уморени и с добро здраве.

Хормоналната диета представлява програма в 3 етапа, създадена за да балансира хормоните, да подобрява здравето и хранителните навици и да улеснява отслабването както при мъжете, така и при жените.

Какво да ядем

Хормоналната диета насърчава правилното, естествено и здравословно хранене, както и избягването на рафинирани и съдържащи консерванти храни.

Позволените през първата фаза (на детоксикация) храни включват безглутенови зърнени продукти, зеленчуци (без царевица), плодове (без цитрусови, сушени и консервирани), ядки, семена, риба, месо, фета или козе сирене, маслини, авокадо, ленено семе, рапично масло, яйца и соеви продукти. По време на тази фаза се препоръчва приема на голям брой хранителни добавки, включително пробиотици, билкови екстракти за прочистване, фибри и рибено масло.

След фазата на детоксикация отслабващите влизат във втората фаза на диетата, която насърчава храненето с подходящите храни в подходящото време и избягването на разстройващи хормоналния баланс храни като фъстъци, царевичен сироп богат на фруктоза, големи риби съдържащи тежки метали, отглеждана в развъдници сьомга, стафиди, фурми, неорганични меса и кафе.

Непозволените храни в тази фаза включват рафинирани захари и зърнени продукти, транс мазнини, преработени меса, прекомерно количество наситени мазнини, храни съдържащи нитрати и повечето изкуствени подсладители.

Диетата препоръчва допълнителен прием на добавки като мултивитамини, витамин D, основни антиоксиданти, калций, магнезий и изолат от суроватъчен протеин. Препоръчва се също пиенето на много вода - поне 8 чаши на ден (1,5-2 л). В самата книга е включено и голямо разнообразие от рецепти, съвети за пазаруване и списъци с необходимите в храни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама