Какво се случва с тялото, когато се целувате


Какво се случва с тялото, когато се целувате
Снимка: iStock/Guliver

Когато с половинката сте се отдали на страстно целуване, това не само носи удоволствие за вас, но се оказва, че има и много ползи за здравето. Ако например не сте в настроение за целувки, защото ви боли глава, точно това може да ви помогне да се отървете от досадната болка! Ето и още 6 ползи от този акт на любов.

1. Артериите стават по-здрави

Проучване е доказало, че хората, които се целуват по-често, имат по-ниски нива на холестерол, защото произвеждат повече окситоцин. Този хормон помага за облекчаване на стреса и безпокойството, което е водещо при високите нива на холестерол и високото кръвно налягане.

2. Лицето изглежда по-младо

Когато се целувате, вие вкарвате в действие много лицеви мускули, което си е своеобразна тренировка на лицевия контур. На минута можете дори да изгорите до 26 калории. И тъй като целувките увеличават притока на кръв към лицето, това на свой ред стимулира производството на колаген и еластин.

5 ПОЛЗИ ОТ ДОБРАТА ХИДРАТАЦИЯ

3. Главоболието минава

Ако имате главоболие или менструални спазми, може би е добра идея да опитате да облекчите болката чрез целувка. Както вече споменахме, целувката разширява кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане, така че може да помогне за намаляване на болката.

4. Кариесите са все по-малко вероятни

Целувките увеличават производството на слюнка, която може да предпази зъбите ви от вредни бактерии и да предотврати кариеса. Някои експерти също казват, че минералните йони в слюнката дори огат да помогнат за възстановяването на малки лезии в зъбния емайл.

5. Отслабвате

Целувките карат тялото ви да произвежда повече допамин. Ако няма достатъчно от този хормон, може би усещате по-често глад, още повече за въглехидрати. По-високите нива на допамин могат да контролират апетита и да помогнат за предотвратяване на наддаването на тегло.

6. Имате повече енергия

Допаминът влияе и на енергийните нива, освен на апетита. Ако нямате достатъчно запаси в организма, може да се чувствате по-уморени и да имате нужда от повече сън.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама