Какво се случва с тялото, когато спрете солта


Какво се случва с тялото, когато спрете солта
Снимка: iStock/Guliver

Много от нас се фокусират върху консумирането на по-малко сол и в някои случаи са я отказали напълно, защото я смятат за вредна. Е, това не е съвсем вярно, защото солта е важен електролит, който помага на тялото ни да работи нормално. Днес ще ви кажем какви са вредите за организма, когато спрем солта и нивото на натрий спадне.

1. Може да качите килограми

Йодираната сол е важна за хормоналното здраве и ако сведете до минимум приема й, източниците на йод ще станат ограничени. В резултат на това може да започнете да наддавате килограми, да имате подпухнало лице, суха кожа и да изпитвате мускулна слабост и умора.

2. Може да повлияе на сърдечното здраве

Доказано е, че диетата с ниско съдържание на натрий предлага много предимства, особено за хората със сърдечни проблеми. Но това може да не е точно така за всички, особено ако сърцето ви е в перфектно здраве. Тоест, спирането на сол може да наруши функциите на здравото сърце.

КАКВО СЕ СЛУЧВА, АКО ПРЕДОЗИРАТЕ С ВИТАМИН С

3. Увеличава инсулиновата резистентност

Проучванията показват, че когато не приемаме достатъчно натрий в диетата си, това може да повлияе на инсулиновата ни резистентност. Тоест, тялото ни няма да реагира добре на инсулин и това може да доведе до по-висока кръвна захар.

4. Може да доведе до дехидратация

Когато нивата на натрий спаднат драстично в кръвта, може да изпитате симптоми, които са много подобни на дехидратацията - сухота в устата, завиване на свят и жажда. Всъщност, точно състоянията, в които изпадате, когато сте прекалили със солта.

5. Може да ви се гади

Спирането на солта може да има голямо влияние върху нивата на холестерола. Един от симптомите, които може да изпитате, е гадене.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама