Какво се случва, ако предозирате с витамин С


Какво се случва, ако предозирате с витамин С
Снимка: iStock/Guliver

Един от най-популярните витамини, витамин С, не само не помага за профилактика на вирусни заболявания, но и вреди на организма, ако се консумира прекомерно, каза за РИА Новости Владимир Бекетов, лекар в клинична болница в Университета на Сеченов.

"Няма надеждни научни данни за ефективността на витамините, особено витамин С, за профилактика и лечение на остри респираторни вирусни инфекции, грип и още повече COVID-19. Използването на витаминни препарати и хранителни добавки не е включено в никакви клинични препоръки и протоколи за лечение", обяснява лекарят.

Бекетов добавя, че прекомерният прием на витамин С (повече от грам на ден) може да доведе до менструални нарушения и отлагане на сол в бъбреците. Може да причини също диария, газове и стомашно дразнене. При диабетиците приемът на витамин С може да повиши кръвната захар.

"При достатъчна дневна консумация на фибри (10-50 грама), зеленчуци и плодове (поне 250 грама на ден), както и ферментирали млечни продукти, не са необходими витамини", обобщава лекарят.

Храните, които са най-богати на витамин С, са шипките - 1250 мг на 100 гр, докато цитрусовите плодове съдържат едва 50 мг на 100 гр плод.

8 ПРИЗНАКА, ЧЕ ИМАТЕ ДЕФИЦИТ НА ВИТАМИН С

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама