Какво се случва с тялото ни, когато седим прекалено много


Какво се случва с тялото ни, когато седим прекалено много
Снимка: iStock/Guliver

Да отделите време, за да релаксирате вкъщи е важно за вашето емоционално състояние, но не трябва да прекалявате със застояването. Седенето на дивана след напрегнат ден в офиса определено не е най-доброто решение за вашето здраве. Ето как това се отразява негативно върху организма ни.

1. По-бавно храносмилане

Много често тези, които стоят седнали за дълги периоди, често си похапват през това това. Седенето след ядене може да причини притискване на корема, което в крайна сметка да забави храносмилането. Забавеното храносмилане може да причини някои проблеми, сред които запек, киселини в стомаха, подуване на корема, спазми и наддаване на тегло, ако това е дългогодишен навик.

2. Проблеми със стойката

Дългото седене може да причини болки с раменете и врата. Може също така да доведе до лоша стойка, което след това се превръща в болки в гъба или напрежение в раменете и врата. Колкото повече време прекарвате седнали, толкова по-вероятно е това да доведе до здравословни проблеми. Често, когато сме на компютъра, хората държат врата и раменете си напред, което причинява напрежение върху тези зони, когато сме в това положение за дълго време. Седенето също така причинява повече напрежение върху гърба, отколкото стоенето, а прешлените на гърба са предназначени да се разширяват и свиват с движение. Дългите периоди на стоене карат дисковете да се компресират и губят еластичността си, което повишава риска от дискова херния.

3. Проблеми с краката

Бездействието и излишното заседяване води до лоша циркулация, кръвни съсиреци, подуване, слаби кости, разширени вени, а понякога и в екстремни случаи може да доведе до остеопороза. Уверете се, че сте активни, за да може да имате добро кръвообръщение. Това е лесно, ако гледате телевизия, по време на рекламите станете и се разходете. Почивката ви позволява да раздвижите краката си, а също така ще ви освежи психически.

4. Слаби мускули

Като цяло, колкото по-активни сте, толкова по-голям потенциал имате да бъдете силни. Когато се движите редовно, това също така допринася за вашата пластичност. Да си почивате след работа може да бъде релаксиращо, но не забравяйте да разтягате краката, тъй като в противен случай на следващия ден ще ги чувствате стегнати.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама