Зелето е с ниско съдържание на калории, но е пълно с витамини, антиоксиданти и фибри. Редовният му прием поддържа здравето на червата, сърцето и имунната система, като същевременно помага за контролиране на теглото и възпаленията. Научете какви са най-големите ползи от редовната му консумация.
1. Тялото ви получава хранителен тласък
Зелето е част от семейството на кръстоцветните зеленчуци, което включва броколи, карфиол и брюкселско зеле. Въпреки че точната му хранителна стойност варира в зависимост от вида - и зеленото, и червеното зеле са богати на ключови витамини и антиоксиданти, които поддържат цялостното здраве.
- Витамин C: Подпомага имунната защита, производството на колаген, заздравяването на рани и усвояването на желязо. Помага за предпазване от оксидативен стрес, свързан с хронични заболявания.
- Витамин K: От решаващо значение за съсирването на кръвта, здравето на костите и поддържането на гъвкавостта на артериите. Една чаша зеле осигурява над половината от дневните ви нужди.
Ако имате заболяване на щитовидната жлеза, консултирайте се с вашия лекар относно приема на зеле, тъй като това може да повлияе на функцията на щитовидната ви жлеза.
Още: Кьосе или Балкан: Какви са разликите между двата сорта зеле
2. Получавате антиоксидантен тласък
Зелето съдържа полифеноли и флавоноиди, естествени съединения, които помагат за:
- Неутрализиране на свободните радикали.
- Насърчаване на клетъчното здраве и здравословното стареене.
- Намаляване на възпалението.
- Намаляване на риска от хронични заболявания (напр. артрит, диабет, деменция и други).
3. Подобряване на контрола на теглото
С почти 10% от дневния прием на фибри на 100 г, зелето ви позволява да ядете задоволителен обем, като същевременно контролирате приема на калории. Фибрите помагат да се чувствате сити по-дълго и поддържат здравословното храносмилане.
4. Нивата на холестерола могат да намалеят
Растителните стероли в зелето се конкурират с холестерола за абсорбция в червата, което може да помогне за намаляване на нивата на LDL („лошия“) холестерол и да подпомогне здравето на сърцето.
5. Здравето на червата ви се подобрява
Фибрите в зелето подхранват полезните чревни бактерии, насърчавайки храносмилателния баланс. Както неразтворимите, така и разтворимите фибри допринасят за редовността и разнообразието на микробиома. Специални растителни съединения (фитостероли) помагат за поддържането на здрава чревна бариера и спомагат за намаляване на риска от рак на дебелото черво.
Още: Как да измиете зелето, за да премахнете замърсяванията и пестицидите
6. Здравето на сърцето ви получава подкрепа
Червеното зеле е богато на антоцианини, вид пигмент, който може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Зелето също така осигурява витамин B6 и фолат, които помагат за регулиране на нивата на хомоцистеин и подпомагат производството на здрави червени кръвни клетки.
7. Кръвното ви налягане може да се понижи
Зелето доставя калий, ключов минерал, който помага за балансиране на нивата на натрий и регулиране на кръвното налягане. Диетите, богати на калий (като диетата DASH), са свързани с по-нисък риск от хипертония и инсулт.
8. Контрол на възпаленията
Съединения като сулфорафан и кемпферол в зелето имат противовъзпалителни ефекти, които могат да намалят риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания и артрит.
9. Рискът от диабет тип 2 може да намалее
Фибрите, растителните стероли и глюкозинолатите в зелето могат да подобрят инсулиновата чувствителност, да подпомогнат здравословния контрол на кръвната захар и да намалят риска от развитие на диабет тип 2.
Още: Как да готвите зеле така, че да НЕ образува газове
