Как да готвите зеле така, че да НЕ образува газове


Как да готвите зеле така, че да НЕ образува газове
Снимка: iStock

Зелето е част от есенно-зимната трапеза на всички българи. Но уви, известен факт е, че този кръстоцветен зеленчук образува газове на доста хора. И въпреки че е страхотно, че помага на храносмилателната система да работи, подуването не е точно желаният резултат, който да съпроводи едно вкусно ястие. Но не се отчайвайте, защото има няколко начина да готвите зелето, така че да предизвиква по-малко газове.

Защо зелето предизвиква газове?

„Високото съдържание на фибри е част от причината. Освен това, кръстоцветните зеленчуци – като зеле, броколи, карфиол и брюкселско зеле – съдържат рафиноза, което е несмилаема захар. Тъй като се ферментира от бактерии в червата, се произвеждат газове, поради което може да изпитате метеоризъм и дискомфорт след консумация на тези храни. Те също са източници на съдържащи сяра глюкозинолати - растителни съединения, известни със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Вижте още: Това е тайната на опитните домакини за бели като сняг фуги

Ето как да се справите с проблема

Ферментирайте го

Ферментирането на храни може да ги направи по-лесно смилаеми, а домашното кисело зеле също е изненадващо лесно. Важно е да настържете добре зелето, а след това можете да проявите креативност с различни билки и подправки.

Сварете го

Като цяло готвенето прави зеленчуците по-лесно смилаеми, което може да помогне за намаляване на газовете. За да запазите хранителните вещества в зелето, които биха се загубили, когато източите водата, опитайте зелева супа или просто добавите няколко черпака от зелевия бульон, когато преместите зелето в тавата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама