Кои хора са по-предразположени към алергии


Кои хора са по-предразположени към алергии
Снимка: iStock/Guliver

Хората, родени през есента и зимата, имат по-висок шанс да страдат от алергични заболявания през живота, съобщава Medical News Today, като се позовава на изследване, публикувано в сп. Allergy.

Предишни изследвания са установили, че децата, родени през лятото, израстват по-здрави, тъй като благодарение на слънчевата светлина майката е осигурена в пълна степен от витамин D.

Този път учените от Саутхемптънския университет са решили да проведат ДНК анализ на доброволци, родени на остров Уайт край южния бряг на Великобритания, и са изучили активността на определени гени.

Както станало ясно, датата на раждане поставя определен отпечатък в ДНК, който се съхранява в продължение на 18 години след раждането. По-конкретно учените са успели да установят, че "есенните" деца имат по-висок риск да заболеят от екземи, отколкото "пролетните". Освен това хората, родени през есента и зимата, са по-подложени на възникването на астма.

Следващата крачка, която възнамеряват да направят учените, е да изяснят по какъв именно начин сезоните повишават склонността към алергични заболявания при детето – с температура, ниво на слънчева светлина, хранене или още нещо.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама