Повечето от нас са наясно с факта, че най-добрата храна, която можем да дадем на тялото си, е сезонната. И това не е само заради по-добрия вкус и аромат на плодовете и зеленчуците, а и поради по-високата им хранителна стойност, по-добрата връзка с природата и по-ниската им цена. Вече сме в разгара на пролетта, а лятото наближава, което означава, че отсега ще се радваме на още по-голямо разнообразие и избор. Ако вече се чудите кои да сезонните плодове и зеленчуци през май и юни, ние сме тук, за да ви кажем.
Сезонните плодове и зеленчуци за май и юни
Грах
Грахът е много бодат на растителни белтъчини, като в него се съдържат 5-6 г протеин на 100 г, което го прави един чудесен заместител на месото. Освен това е с високо съдържание на фибри, витамин Ц, К и фолиева киселина, която подпомага образуването на нови клетки. Той помага в поддържането на здравето на сърцето, благодарение на фибрите, калия и антиоксидантите в него.
Киселец
Въпреки че киселецът е доста подценяван и почти забравен зеленчук, той е изключително богат на витамин Ц и витамин А, изключително важен за зрението, здравето на кожата и имунната система. Листата му подпомагат изхвърлянето на излишните течности от организма и е ефективен при подуване и задържане на течности.
Репички
Репичките имат детоксикиращ ефект, като подпомагат функцията на черния дроб и бъбреците и така улесняват изчистването на токсините от тялото. Поддържат и хидратацията на организма, тъй като съдържат над 90% вода, а антибактериалните им свойства предпазват от инфекции.
Коприва
Копривата от векове е известна със своя укрепващ ефект, понеже в нея се съдържат много големи количества витамин Ц, желязо, каротин, магнезий, калий и калций. Тя помага при множество здравословни проблеми като ревматизъм, хемороиди, дизентерия, както и при проблеми с черния дроб и жлъчката.
Ягоди
Ягодите са едни от първите летни плодове. Те се грижат за здравето на сърцето, благодарение на антиоксидантите, фибрите, калия и фолиевата киселина, които съдържат. Този плод стимулира производството на колаген - чудесна новина за хората с кожни проблеми.
Ревен
Ревенът не е толкова популярен у нас, но той все пак често се използва при приготвянето на различни десерти и компоти. Той е много нискокалоричен и именно затова е чудесен вариант за хората, които се борят с излишните килограми. Важно е обаче да знаем, че листата му не са подходящи за консумация, ядливи са само дръжките.
Боровинки
Този вкусен горски плод е истинско богатство заради десетките си ползи за здравето. Боровинките са мощни антиоксиданти, които защитават тялото от свободните радикали, причиняващи тежки заболявания като рак. Понижават кръвното налягане, грижат се за здравето на очите и поддържат мозъчната функция.