Кой НЕ трябва да яде тиквички?


Кой НЕ трябва да яде тиквички?
Снимка: iStock

Тиквичките са един от най-популярните летни зеленчуци. Сезонът им продължава от месец май до септември. Но консумацията им е строго противопоказана при някои хора.

Защо тиквичките са опасни?

На първо място, заслужава да се отбележи опасността от ранните тиквички, които изобилстват от нитрати и пестициди. Консумирайки ги в големи количества, можете дори да навредите на здравето си.

Хората с определени заболявания трябва да обмислят ограничаване на консумацията на тиквички, тъй като те съдържат голямо количество вода и фибри.

Най-добрата японска диета

Ако страдате от гастрит или язва, най-добре е да консумирате тиквичките, готвени на пара, сварени или печени, но не и пържени.

В случай на нарушения във функцията на червата, например диария, тиквичките трябва да се изключат от менюто за известно време заради съдържанието на фибри в тях.

Фибрите пречистват червата, но могат да причинят диария при хора със стомашно-чревни проблеми. При язва и гастрит, както и при бъбречна недостатъчност, ползите от консумацията на тиквички са съмнителни. В тези случаи зеленчукът може да доведе до влошаване на състоянието.

Кои са най-полезните суперхрани?

Тиквичките са противопоказани по време на бременност при жени с повишена секреция на стомашен сок и симптоми на бъбречна недостатъчност.

Сокът от тиквички не трябва да се пие при камъни в бъбреците или жлъчния мехур.

 

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!


Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама