Кокосовите стърготини - полезни и подценявани


Кокосовите стърготини - полезни и подценявани
Снимка: iStock/Guliver

Ако търсите вкусно лакомство, с малко въглехидрати, кокосовите стърготини може да са точно за вас. В сравнение с другите сушени плодове, сушеният кокос често се подценява. Но неговите предимства и изключително висока хранителна стойност го правят една от най-ценните добавки в менюто. Ето кои са полезните му свойства:

1. Баластни вещества

Кокосовите стърготини са сред най-богатите източници на баластни вещества. Тези вещества намаляват риска от запек и хемороиди, като стимулират храносмилането и редовното изхождане. Те балансират захарта и така понижават опасността от диабет втори тип. Баластните вещества предотвратяват и наднорменото тегло, засилвайки усещането за ситост след хранене.

2. Мастни киселини

Кокосовите стърготини съдържат в голямата си част от наситени мастни киселини - средно-верижни мастни киселини (МСТ мазнини). За разлика от дълго-верижните мазнини, съдържащи се в обичайните трапезни масла, МСТ мазнините се усвояват и смилат от организма по-лесно и по-бързо. Те попадат директно от червата в черния дроб, където се използват като енергиен източник. Тъй като калориите в МСТ-мазнините се оползотворяват незабавно, вероятността да се складират като мазнини е много по-малка. Ето защо кокосовите стърготини са подходящи не само за бързо зареждане с енергия, но и за лакомство между храненията.

3. Минерали

Кокосовите стърготини са богати на витамини и минерали. Към най-важните микроелементи спадат желязо, калий, магнезий, калций, фосфор и манган. Освен това месото на плода включва лауринова киселина, която в естествения си вид се съдържа и в майчиното мляко. Чрез анти-бактериалното си действие тя предпазва от вирусни, бактериални и гъбични инфекции.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама