Колко време отнема храносмилането на различните храни


Колко време отнема храносмилането на различните храни
Снимка: iStock

Влиянието на храносмилането върху загубата на тегло е много значително. Както ни е казвано много пъти, ние сме това, което ядем. Разбира се, точното време за храносмилане зависи от физическото здраве, метаболизма, възрастта и дори пола на индивида, но най-общо казано, някои храни ще преминат през вас за нула време, докато други ще останат в тялото ви за известно време.

Времето за храносмилане е процес, при който храната, която ядете, се разпада на малки частици, които се прехвърлят през чревната ви система в кръвния поток. Важно е да разберете времето за храносмилане, за да отслабнете или да поддържате това, което вече сте постигнали.

Бързо смилаема храна

Ако консумирате много бързо смилаеми храни, може да откриете, че ядете много повече, отколкото трябва, защото много скоро, след като се нахраните, всичко изчезва и отново се чувствате гладни. Този тип храна ви дава бърз тласък на енергия - с други думи, скок на нивото на глюкозата. Въпреки че увеличаването на енергията звучи добре, ако тялото ви е "наводнено" с глюкоза и не я използва, останалата част се превръща в мазнини.

Вижте още: Тази натурална смес има мощно лечебно действие

Бавно смилаема храна

Бавно смилаемата храна повишава нивата на кръвната ви захар много по-бавно, осигурявайки по-стабилна и балансирана енергия. Но ако ядете само много бавно смилаема храна, карате храносмилателната ви система да работи на максимум през цялото време и това може да бъде доста трудно за тялото ви.

Какво препоръчват лекарите

Специалистите препоръчват да не смесвате бързи и бавно смилаеми видове храни всеки път, когато ядете, и да избягвате да консумирате бърза храна твърде скоро след бавна, тъй като храносмилането все още не е приключило и така претоварвате стомаха си.

Най-доброто време за обработка на храна, която има компоненти с различни времена на храносмилане, е обядът, когато храносмилателната ви система е най-активна. Ястията за закуска и вечеря трябва да са по-прости и за предпочитане с продукти, които се усвояват бързо, за да получите енергиен тласък скоро след закуска и да оставите стомаха си да си почине през нощта.

Вижте още: 6 мита за здравословното отслабване, в които да НЕ вярвате

Колко време отнема храносмилането на някои храни

Вода

Попада веднага в червата.

Плодов или зеленчуков сок

Отнема 15-20 минути.

Сурови зеленчуци 

Трябват им 30-40 минути.

Сготвени зеленчуци

Трябват им 40 минути.

Риба

Отнема ѝ около 45-60 минути.

Салата със зехтин/олио

Отнема около 1 час.

Нишестени зеленчуци

Отнема около 1,5-2 часа.

Зърнени храни (ориз, елда, киноа)

Отнема 2 часа.

Млечни продукти

Отнема 2 часа.

Ядки

Отнема 3 часа.

Пилешко месо

Отнема 1,5 - 2 часа.

Телешко месо

Отнема 3 часа.

Агнешко месо

Отнема 4 часа.

Свинско месо

Отнема 5 часа.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама