Консумирайте тези неща поне веднъж седмично


Консумирайте тези неща поне веднъж седмично
Снимка: iStock/Guliver

Строгите правила за здравословно хранене бавно остават в миналото, а диетолозите смятат, че хранителната диета трябва да бъде разнообразна. За да избегнете хранителни разстройства и да поддържате здравословно тегло, трябва да спрете да делите храните на "добри" и "лоши". Но за здраве и красота някои от тях си струва да се консумират поне веднъж седмично. Ето ги:

Аспержи

Една чаша зелени аспержи възстановява половината от дневната доза фолиева киселина и витамини от група В - недостиг, който според норвежки изследователи е една от причините за депресия. Добавете зеленчука към диетата си, за да избегнете есенното мрънкане.

Фурми

Във фурмите има повече калий, отколкото в един голям банан - минерал, който подпомага работата на сърцето и кръвоносните съдове, укрепва нервната система и ви поддържа свежи и бодри. Използвайте фурми като закуска веднъж седмично.

Брюкселско зеле

За много деца брюкселското зеле изглежда малко отблъскващо, но е по-лесно да промените мнението си, ако го приготвите правилно. Запечете зелето с чери домати, билки и любимите си подправки - то е чудесна гарнитура към всяко месо. Кръстоцветните съдържат фитоестрогени, които са важни за предотвратяване на рака на гърдата.

Боб

Бобовите растения съдържат рекордно количество фитоестрогени, които намаляват риска от рак на гърдата и червата с рекордните 40%. Освен това бобът, задушен или печен, е отличен източник на протеини и фибри.

Черен шоколад

Учените отдавна са престанали да демонизират този продукт, така че любителите на сладкото не трябва да се притесняват. Истинският шоколад съдържа флавоноиди, които помагат за предотвратяване на рака на кожата.

ЖЪЛТИТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ, БЕЗ КОИТО НЕ МОЖЕМ

Зелен чай

Това е напитка, която си заслужава да се пие не само веднъж седмично, а всеки ден, защото е съкровищница на антиоксиданти. Зеленият чай намалява риска от рак, забавя процесите на стареене и подобрява здравето на червата. Ако не можете да се насилите да пиете чай всеки ден, приготвяйте си чаша чай поне веднъж седмично.

Моркови

От детството си мразите варени моркови? Можете да добавите суровия кореноплоден зеленчук към менюто си, може да го консумирате със захар, настъргана кисела ябълка, мед или да го овкусите с чесън, оцет и подправки. Редовната консумация на моркови намалява риска от рак на яйчниците и предпазва мъжете от рак на простатата.

Прясно червено месо

Последните проучвания доказват, че говеждото и агнешкото месо са били демонизирани напразно. Вареното или печеното месо е източник на протеини, а също и на желязо, което се усвоява лесно и подкрепя силата на организма.

Сьомга

Розовата риба е богата на здравословни мазнини, киселини Омега-3 и Омега-6, които предотвратяват сърдечни и съдови проблеми и трайно премахват постоянното чувство на глад. Дори консервираният продукт значително намалява риска от сърдечен удар и инсулт.

КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С ТЯЛОТО ВИ, АКО ПИЕТЕ ВОДА С КРАСТАВИЦА В ЖЕГИТЕ

Канела

Ароматната подправка се съчетава добре с кафе, десерти и сладолед, а редовната консумация на канела понижава нивата на кръвната захар. Пийте по една чаша кафе или чай с канела дневно, за да избегнете неврологични разстройства.

Чесън

Тази полезна билка съдържа повече от 70 фитохимикала! Проучванията показват, че редовната консумация на чесън намалява вероятността от настинки и остри респираторни инфекции през студения сезон. Пресният плод е търсен за превенция на хранителни отравяния, тъй като може да убие салмонела и E- coli. Освен това зеленчукът има благоприятен ефект върху настроението на човека поради съдържанието на витамин В6!

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама