Жълтите зеленчуци, без които не можем


Жълтите зеленчуци, без които не можем
Снимка: iStock

Жълтите зеленчуци радват окото на всеки. С този слънчев цвят те внасят не само приятно разнообразие на трапезата, но ти набавят и плеяда от витамини, минерали и фитохимикали. Ето най-любимите от тях:

1. Жълтите тиквички, също както зелените, прелива от витамини и са чести гости във всяка кухня. Специалното на жълтите тиквички е, че те съдържат по-малко хлорофил от зелените си събратя и много повече каротиноиди. Те са фитохимикали, които предпазват клетките от вредното въздействие на свободните радикали, и са любими на броящите калориите хора (19 калории на 100 г), защото добре може да заситят стомаха. А с изобилието си от витамин С, баластни вещества и калий са истинска радост и за имунната система.

2. Пащърнакът е жълтеникав корен, който е здравословна храна, която заслужава да бъде преоткрита. Има сладко-лютивият вкус и има приложение в кулинарията и с него си набавяш важния витамин С. Той подсилва имунната система три пъти по-добре от морковите, затова, ако искаш да си здрав през есента и зимата, го гризкай вместо моркови. Пащърнакът съдържа и обилно количество етерични масла, които имат антибактериално действие и помагат срещу стомашно-чревни оплаквания.

ЧЕРВЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ: 5-ТЕ НАЙ-ПОЛЕЗНИ ВИДА

3. Жълтите тикви са храна, на която нито стомахът, нито очите могат да се наситят. Те се срещат в най-различни форми и цветове. Сортове като кремообразната мускатна тиква и влакнестата спагети скуош са особено полезни. Съдържащите се в тиквата каротиноиди обострят зрението, тъй като организмът преработва бета-каротина във витамин А. Той е необходим за образуване на очните пигменти, които поглъщат светлинните частици, които, ако са недостатъчно, би виждал лошо на слабо осветление — кокоша слепота.

4. Жълтата чушка е задължителен в списъка със здравословните жълти зеленчуци. Той ни снабдява и с ценни витамини и минерали и е почти толкова богат на витамин С, колкото и червения. Наред с каротиноидите той действа като антиоксидант срещу свободните радикали и по този начин укрепва имунната система, потиска възпаленията и предотвратява увреждането на клетките. Освен това пиперът е богат на калий, магнезий, цинк и калций, а баластните му вещества регулират храносмилането и така допринасят за здравето на стомашно-чревния тракт.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама