Червени зеленчуци: 5-те най-здравословни вида


Червени зеленчуци: 5-те най-здравословни вида
Снимка: iStock/Guliver

Балансираното хранене е най-добро с изобилие от плодове и зеленчуци във всички техни форми и цветове. В зависимост от цвета си те притежават различни характеристики, които продуктите с други цветове нямат. Ето кои са най-полезните червени продукти:

1. Червеното цвекло е извор на сила и то гъмжи от хранителни вещества, които са изключително полезни за здравето. Освен витамини и минерали като селен и цинк, цвеклото съдържа и бетанин (фитохимикал), който му придава закачливия цвят и е активен антиоксидант, с противовъзпалителен ефект и предпазващ от инфекции. Редовния прием на червено цвекло, поддържа имунната ви система устойчива, в резултат на което и рядко ще боледувате.

2. Доматите почервеняват, когато узреят. Докато растат и зреят, хлорофилът им се разгражда и с това се увеличава ликопена (червеното вещество). Той е много полезен за здравето и е ефективен антиоксидант, предпазващ от свободни радикали, възпиращ възпаленията и укрепващ кръвоносните съдове. От вкусните домати си набавяте и много витамини, минерали и баластни вещества.

3. Пиперът също почервенява като узрее, но той запазва горчивите вещества и вкусът му е по-тръпчив. Червеният пипер стимулира имунната си система и е богат на фитохимикали и много витамин С. Ако всеки ден ядете по една голяма месеста червена пиперка, ще получите препоръчителната дневна доза от витамин С от 95 мг.

4 ПОЛЗИ ОТ БАДЕМИТЕ

4. Червено зеле може да хапвате целогодишно (прясно или на туршия). То е наслада за небцето със своята тръпчива сладост и е изключително полезно. Веществото, което му придава синкаво-червения цвят, има противовъзпалително действие. Фитохимикалите на червеното зеле облекчават симптомите при възпалителни кожни заболявания като невродермит или ставни възпаления като артрит. Също като зърната на горчицата, листата на червеното зеле съдържат глюкозинолати, които имат антибактериални свойства и допринасят за по-бързото лекуване на инфекции на пикочните пътища и пикочния мехур.

5. Ревенът е кисел пръчковиден зеленчук, който излиза през пролетта. Неговият уникален вкус и цвят го прави приложим в сладкиши и печива, на компот или изстискан на сок. Той е богат на важни витамини и минерали като витамин С и калий, укрепващи имунната система и регулиращи кръвното налягане и електролитния баланс. Фибрите му подпомагат храносмилането и засищат добре, дори със своите скромни 13 калории на 100 г.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама