Къде и кога маските на открито са задължителни


Къде и кога маските на открито са задължителни
Снимка: iStock/Guliver

От днес, 22 октомври 2020, е задължително да бъдем с маска за еднократна или многократна употреба на открито, където има струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. Може да се носи и друго средство, покриващо носа и устата в това число кърпа, шал, шлем и други.

Изискването за маски няма да важи в местата за хранене и в питейните заведения; за спортуващите на открито и закрито; за участниците в конференции и др. служебни сбирки по време на изказванията им; водещите и гостите в телевизионни предавания. Не са длъжни да носят маски и децата до 6-годишна възраст.

Както и досега, в закрити обществени места маските остават задължителни. Сред тези места са транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и други.

НАЙ-РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ МИТОВЕ ЗА МАСКИТЕ ЗА ЛИЦЕ

Как правилно да носим маска за лице

Тя трябва да покрива изцяло носа и устата – от основата на носа до брадичката. Преди поставяне на маската ръцете се измиват със сапун и вода или се обтриват с дезинфектант за ръце на алкохолна основа. Защитната маска за лице се сваля отзад напред като се хванат връзките ѝ и се избягва докосването на предната ѝ страна. След сваляне на маската ръцете незабавно се измиват със сапун и вода или се обтриват с дезинфектант за ръце.

Защитните маски за лице за еднократна употреба се изхвърлят в кош за отпадъци веднага след сваляне, а тези от текстил за многократна употреба е необходимо да се изпират с гореща вода и перилен препарат при температура на водата 60-90 °С за не по-малко от 20 минути или с хладка вода при температура под 60°C с препарати с дезинфекциращо действие с концентрация съгласно указанията на производителя.

Защитната маска се сменя с нова веднага щом се навлажни, а тези за еднократна употреба не се носят повторно.

КАК ДА НОСИМ МАСКА, БЕЗ ДА НИ СЕ ЗАПОТЯВАТ ОЧИЛАТА

Правила за работа в условия на пандемия

Работните места трябва редовно да се проветряват и дезинфекцират, а на работа не бива да се допускат хора с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, кашлица, задух, загуба на обоняние и вкус и др.). Персоналът трябва да поддържа добра хигиена на ръцете и редовно да ги дезинфекцира.

Работодателите са длъжни да осигурят маски на служителите си, работещи на открито, ако не може да се спазва физическа дистанция от 1,5 м. между тях. При обслужване на клиенти персоналът също трябва да носи маска или шлем, освен ако не стои зад преграда от стъкло, пластмаса или друг прозрачен материал, който позволява да се почиства и дезинфекцира.

Държавната и местните администрации трябва да преминат към дистанционно обслужване на гражданите с помощта на електронни услуги.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама
Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама