Лекар: Никога НЕ яжте и не пийте това на празен стомах!


Лекар: Никога НЕ яжте и не пийте това на празен стомах!
Снимка: iStock

Яденето на определени храни на празен стомах може да доведе до неприятни странични ефекти.

Кофеинови напитки

Диетологът Василиса Пономарева сподели в интервю за MedikForum, че кафето, което повечето хора пият на празен стомах сутрин, е много по-правилно да се консумира след закуска.

„Има доказателства, които предполагат, че кафето, консумирано на празен стомах, може да повлияе отрицателно на нивата на кръвната захар. Освен това то съдържа вещества, които могат да повлияят негативно на стените на стомаха, провокирайки киселини през деня “, споделя диетологът.

Портокалов сок

Портокаловият сок съдържа киселина, която може да бъде твърде агресивна върху стомашната лигавица, когато се консумира на празен стомах.

Тестени храни с мая

Последствията от консумацията им на празен стомах могат да бъдат коремна болка и метеоризъм. По-правилно е да ги консумирате следобед.

Пикантни храни

Храните с черен пипер, лук, чесън, горчица и джинджифил всъщност са полезни за здравето, но могат да бъдат много дразнещи за стомаха, ако се консумират на празен стомах.

Кисело мляко

Според д-р Пономарева млечната киселина, съдържаща се в киселото мляко, кефира и другите ферментирали млечни продукти се усвоява лошо на празен стомах. Най-добре е да ги ядете с храни, богати на фибри.

Сурови зеленчуци

Суровите зеленчуци са трудни за храносмилане и ако се ядат на празен стомах, могат да причинят болезнено подуване и спазми. Подобна реакция на тялото може да възникне и след консумацията на всички храни, които са трудно смилаеми.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията със специалист!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама