От Аюрведа до съвременната медицина, всички вярват в ползите, които тези малки семена предлагат, и в начина, по който те формират здраво тяло. Според проучване, те са богати на полезни за сърцето мазнини, протеини, фибри, минерали и антиоксиданти, които подобряват сърдечно-съдовата система, намаляват възпаленията, регулират кръвното налягане и подобряват нивата на холестерола. Говорейки за ползите от семената, д-р Саураб Сети, гастроентеролог, обучен в университетите AIIMS, Харвард и Станфорд, наскоро сподели списък с три семена, които консумира редовно, за да поддържа здравето на червата, както и правилния начин да ги добавите към ежедневната си диета.
Чиа семена
Те са богати на разтворими фибри и при накисване образуват гел, който има три действия. Първо, забавя усвояването на захарта. Второ, подхранва чревната микрофлора. Трето, помага за по-добро изхождане. Лекарят предупреждава да не се ядат сухи, а да се накисват за поне 15-20 минути или през нощта преди консумация.
Още: Лекар от Харвард съветва: Често яжте тези 5 семена
Как да ги консумирате: Той предлага да смесите 1-2 супени лъжици накиснати чиа семена в бадемово мляко или кисело мляко и да добавите горски плодове.
Ленени семена
Според д-р Саураб, това са малки, но мощни семена, които са богати на омега-3, особено алфа линоленова киселина, и имат противовъзпалително действие. Човешкото тяло обаче не може да абсорбира много от цели ленени семена, затова е по-добре да се смилат и да се добавят към храната. Те помагат при подуване на корема, хормонален баланс и дори при контролиране на холестерола. Според проучвания, алфа линоленова киселина и лигнаните в лененото семе намаляват възпаленията, като инхибират провъзпалителните агенти, което може да помогне за облекчаване на състояния като сърдечно-съдови заболявания и хронични възпалителни заболявания. Разтворимите фибри, които се съдържат в тези семена, действат като пребиотик, подхранвайки полезните микроби в червата и спомагайки за балансирания микробиом.
Как да се консумират: Д-р Саураб препоръчва да се добавя една супена лъжица смлени ленени семена в смути или овесена каша 3-4 пъти седмично.
Още: Дори не сте подозирали за тези ползи от маковото семе
Семена от босилек
Те приличат на чиа семена, но са дори по-полезни. Те набъбват бързо, осигуряват същите ползи от фибри и подпомагат храносмилането.
Как да ги консумирате: Той препоръчва да ги смесвате с бадемово мляко или кисело мляко, за да получите максимални ползи.
Информацията, предоставена в тази статия, е предназначена само за обща информация и не трябва да се счита за медицински съвет. Винаги се консултирайте с вашия лекар, преди да започнете каквато и да е рутинна програма.