Лекар: Пийте вода с чесън, за да се предпазите от инфаркт и инсулт


Лекар: Пийте вода с чесън, за да се предпазите от инфаркт и инсулт
Снимка: iStock

Руският диетолог д-р Ирина Строгая препоръчва пиенето на чеснова вода за предотвратяване на инфаркт и инсулт. Специалистът отбелязва, че чесънът има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система.

Диетологът припомня, че тази подправка притежава антивирусни, противогъбични, антибактериални, противопаразитни и противоракови свойства. В допълнение, редовната консумация на чесън помага да се намали нивото на инсулин. Основната полза от него за нашата сърдечно-съдова система е, че съдържа няколко вещества, които са инхибитори на тромбоксана.

Д-р Строгая пояснява, че тромбоксанът е вещество, което кара тромбоцитите да се съсирват и да образуват съсиреци, а те от своя страна водят до запушване на сърдечните съдове. В резултат на това човек настъпва инфаркт. Когато кръвните съсиреци преминават през артериите към мозъка, рисковете от развитие на инсулт се увеличават значително.

Вода с чесън - лекът, който намалява риска от инфаркт и инсулт

Консумацията на чеснова вода предотвратява образуването на кръвни съсиреци, понижава кръвното налягане, понижава калциевия индекс, увеличава производството на жлъчка, което спомага за балансиране на липидния профил и холестерола.

За да приготвите чеснова вода, трябва да смачкате една скилидка чесън, да я залеете с 250 мл вода и да добавите една чаена лъжичка зехтин екстра върджин. Оставете напитката да се вари 15 минути и я изпийте.

Важно: Статията е единствено с информативна цел и не замества консултацията с лекар! Предоставената в нея информация не може да се използва за самолечение, както и да замести назначеното от специалист лечение!

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама