Лекар разкри кой задължително трябва да яде патладжан


Лекар разкри кой задължително трябва да яде патладжан
Снимка: iStock

Патладжанът е един от зеленчуците с високо съдържание на антиоксидант, което го прави задължителна храна за хората с определено заболяване.

Кой задължително трябва да яде патладжан?

Патладжанът е задължителна храна за хората с висок холестерол. Това състояние се свързва с прекалено високи нива на мастна субстанция в кръвта, наречена холестерол. С течение на времето тя може да се натрупа в кръвоносните съдове и да блокира дейността им. Това е опасно, тъй като предразполага към по-висок риск от сериозни заболявания като инфаркт и инсулт.

Една от основните причини за високия холестерол е консумацията на мазни храни. За щастие, други храни могат да предотвратят натрупването му или да понижат нивата му. Патладжанът е една от тези храни.

 

Хората, които се опитват да отслабнат или да намалят холестерола си, е важно да се придържат към здравословна и балансирана диета, богата на зърнени храни, плодове, зеленчуци и постно месо.

Според диетолога д-р Игор Строков патладжанът задължително трябва да присъства в диетата им. Той съдържа антиоксидант, който може да помогне за понижаване нивата на лошия холестерол. Осен това е отличен източник са на фибри и други важни хранителни вещества, поддържащи имунната система и мозъчната функция.

Важно: Статията е единствено с информативен характер и не е заместител на прегледа при специалист и дадените от него препоръки за балансирано хранене!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама