Лекари: Никога не скубете космите в носа си, ето защо


Лекари: Никога не скубете космите в носа си, ето защо
Снимка: Istock

Носът е деликатна област с множество кръвоносни съдове и лигавица, което го прави много уязвим. Скубането на косми от носа с пинсета или епилирането на ноздрите може да причини инфекции, предупреждават отоларинголозите. Популярните методи за обезкосмяване също могат да доведат до врастнали косми, както и до зачервяване и раздразнение на лигавицата.

Вижте още: Внимание: Ето кои хора не трябва да ядат смокини

Колкото и неприятни да са космите в носа, те са там, защото улавят прах и други дразнещи неща, които вдишваме. Влакната действат като физическа бариера, предотвратявайки навлизането на тези алергени в носните проходи и потенциално причиняване на дразнене или увреждане на дихателната система. Депилацията нарушава кожната бариера и създава отвори, през които бактериите могат да проникнат по-дълбоко в тъканта. По този начин рискът от инфекции се увеличава.

Инфекциите могат да включват назален вестибулит, когато вътрешността на носа е засегната от стафилококова инфекция, причинена от бактерията Staphylococcus. Симптомите включват зачервяване вътре или извън ноздрата, подобна на пъпка бучка, струпеи около ноздрата и болка или язви в носа.

Вижте още: Генетичен пробив: Мозъкът ни помни какво са яли бабите ни 

Ако космите в носа ви притесняват, най-безопасно и безболезнено е да ги подстрижете с ножица. Изберете тези, които са предназначени за премахване на космите по лицето. Тримерите за нос също са безопасни и вършат чудесна работа.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама