Лесни и ефикасни начини да засилим метаболизма си


Лесни и ефикасни начини да засилим метаболизма си
Снимка: iStock/Guliver

Искате ли да забързате метаболизма си и да горите повече мазнини? Няма нужда да взимате специални хранителни добавки, тъй като има много лесни и здравословни начини да постигнете целите си. От вашия сутрешен режим до ритуалите ви преди сън, правете тези неща, за да започнете да виждате резултати.

Започнете деня с кафе

Добри новини. Когато търсите начин да засилите метаболизма си, не трябва да се разделяте с любимата си чаша кафе. Всъщност, кофеинът в кафето и зеления чай естествено стимулира централната нервна система. Чаша кафе може да забърза метаболизма ви от 5 до 8%.

Яжте пълнозърнеста закуска

Пропускането на закуската е голяма грешка, когато целта ви е да забързате метаболизма си. Ако хапнете нещо един час след като сте станали, така ще помогнете на тялото си да гори по-ефикасно мазнини през целия ден. Добро решение е да изберете пълнозърнеста закуска, тъй като тя е заредена с диетични фибри и сложни въглехидрати, които могат да се засилят метаболизма.

Пийте повече вода

Може да мислите, че стоенето по цял ден на бюро може да има само негативен ефект върху метаболизма ви, но докато пиете достатъчно вода, вие давате на тялото си сила, с която да гори мазнините. Проучване на Университета в Юта е открило, че хора, които пият от 8 до 12 чаши вода на ден, изгарят повече мазнини, отколкото тези, които пият само 4. Ако не обичате да пиете чиста вода, може да добавяте вътре парченца плод.

Отидете на високо интензивна интерална тренировка

Макар че всички видове тренировки ще забързат метаболизма ви, ако искате най-добър резултат, изберете ХИИТ (високо интензивна интервална тренировка) план като Табата, тъй като може да изгорите зашеметяващите 13.5 калории на минута. С комбинация от силови упражнения и кардио ще покриете всичките си нужди.

Изберете обяд с протеини

Не е изненада, че чистата диета може да помогне на тялото ви да работи максимално добре. Храните, които са богати на протеини, от своя страна, имат доказан положителен ефект, тъй като на тялото му трябва повече време да ги храносмила, което означава, че гори повече калории.

Отидете на малка разходка

Да станете от бюрото си и да направите кратка разходка може да ви помогне да храносмилате по-добре след обилен обяд, но също така може да стимулира горенето на мазнини. Изследвания са установили, че стоенето седнали в продължение на час или повече намалява ензимите, които горят мазнини с 90%. Уверете се, че вашият метаболизъм е добре, като си правите малки почивки през деня, като най-добре е да отивате на разходка преди или след обяд.

Подправете вечерята си

Ако избирате правилно, дори подправките, с които готвите, могат да засилят метаболизма ви. Червеният лют пипер например съдържа капсаицин - вещество, което засилва метаболизма, а също така потиска апетита. Ако не сте фенове на лютото, трябва да знаете, че подправки като куркума, джинджифил и канела също са известни с това, че ни помагат да горим повече мазнини.

Отделете време, за да успокоите ума и тялото си

Напрегнатото и стресирано съзнание всъщност не помага на нуждите на тялото ви. Стресът забавя метаболизма, тъй като нашите надбъбречните жлези изпомпват прекомерни количества кортизол, хормонът на стреса, което води до дисбаланс в телата ни. Уверете се, че отделяте всеки ден време, за да се грижите за себе си. Независимо дали си взимате дълга вана, правите медитация или йога, не мислете за тези неща като за лукс. Грижата за себе си е важна и е пълноценно прекарано време.

Спете добре

Ако не спите необходимите 7-8 часа на вечер, следвайте тези съвети. Доказано е, че липсата на сън е свързана с напълняването.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама