Лошо осветените помещения съкращават съня ни


Лошо осветените помещения съкращават съня ни
Снимка: Getty Images/Guliver

Служителите, които работят в помещения без прозорци или при оскъдна светлина, спят с 46 минути по малко през нощта, установи международно изследване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Офис служителите, които работят в близост до прозорец имат по-добър сън, рядко прекъсван през нощта. Те са по-склонни да правят физически упражнения, след като добре са се наспали.

Според екипите от университета в Илинойс и от Технологическия институт в Тайван човешкият организъм има естествена нужда от излагане на слънчева светлина - така той поддържа в норма "маркерите" на съня си.

Международният изследователски екип изтъква, че при по-добри архитектурни решения в офисите с хубаво изложение на слънчева светлина, може значително да се подобри продуктивността, физическото и менталното здраве на служителите.

Цената на безсънните нощи на офис служителите, които работят в лошо осветени помещения, не се изразява само в лошо настроение и липса на концентрация. Редовното недоспиване води до сериозни здравни рискове, като затлъстяване, инфаркт и диабет. А всички тези фактори водят до скъсяване на продължителността на живота.

Правилното изложение на тялото на естествената дневна светлина е от съществено значение за регулирането на циркадния ритъм, нашия вграден биологичен часовник, който ни диктува времето за заспиване и събуждане.

По време на тестовете били изследвани 48 офис служители. Половината от тях прекарвали деня в помещения без прозорци или със слаба слънчева светлина. Останалите се радвали на добро слънчево изложение. Участниците в експеримента попълнили въпросници за това как спят през нощта, за физическата си активност и начина си на живот.

Доброволците, които се развали на добро слънчево осветление, спели всяка нощ с 46 минути по-дълго. Качеството на съня им било много по-добро и се оказали физически по-активни.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама