Масажът - истинска благодат за бременните


Масажът - истинска благодат за бременните
Снимка: iStock/Guliver

По време на бременността женското тяло преминава през множество изпитания, които са еднакво стресиращи както за физиката, така и за духа. Именно поради това масажът е сред най-предпочитаните отпускащи терапии, защото в еднаква степен повлиява положително както на физическите неразположения на бъдещата майка, така и на психическото й спокойствие.

Основно правило при масажа по време на бременността е той да бъде изпълняван с отчитане на всички нужди на женското тяло в този специфичен етап. Разбираемо, по време на износването на плода най-голяма тежест се добавя в областта на корема, което от своя страна води до натоварване на гръбначния стълб и опасност от редица изкривявания и болка. Ролята на масажа тук е да помогне на тялото да придобие правилна форма, да освободи напрежението в ставите, да облекчи схващанията във врата и болките в гърба. Едновременно с това масажът през бременността спомага за релаксацията на цялото тяло, възстановявайки и емоционалното равновесие на бъдещата майка.

Кръвообращението също пряко се повлиява чрез масажа, както и различни жлези в тялото, като по този начин се нормализират нивата на хормоните в организма и се намалява напрежението.

Не бива да се пренебрегва и обстоятелството, че масажните масла, които се използват при бременни жени, са така приготвени, че да подхранят кожата и да я направят по-гъвкава и еластична, особено в областта на корема.

Обобщени, основните ползи от това бременната жена да потърси помощта на масажист звучат така:

- Масажът по време на бременността успокоява тялото, заличава стреса.

- Той спомага за преодоляване на схващанията в мускулите, за спазмите и болките.

- Поради факта, че стимулира кръвообращението и циркулацията на лимфата, масажът спомага за спадане на отоците по тялото.

- Облекчава натоварването в ставите и гърба.

- Подобрява състоянието на кожата и на подкожните тъкани.

Преди бременната да се подложи на масаж обаче тя трябва да се увери, че избраният от нея специалист е запознат с особеностите на тялото по време на бременност и знае подходящите техники на масаж. Също така добре е преди да се пристъпи към самата процедура да се потърси мнението на следящия бременността специалист.

Източник: zdrave.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В крайна сметка, сезоните се менят. Също така и градовете. Хора идват и си тръгват от живота ти. Но е много приятно да знаеш, че тези, които обичаш, винаги са в сърцето ти.

"Сексът и градът"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама