Мед и канела за по-добро здраве


Мед и канела за по-добро здраве
Снимка: Pixabay.com

Медът и канелата са популярни продукти в Аюрведа и традиционната китайска медицина. Хората ги използват в продължение на векове. Сигурно сте чували, че медът не се разваля. Никога! А преди хиляди години само императорите са получавали като подарък канела, тъй като тя е била наистина ценна. Днес всеки има свободен достъп до тези продукти, чиито здравословни предимства са научно доказани. А когато ги съчетаем, сместа става още по-вкусна и ефективна.

По-добра сърдечната функция

Тези две храни се борят активно със сърдечно-съдовите заболявания. От една страна, медът увеличава притока на кръв към сърцето като разширява артериалните стени. Освен това е богат на антиоксиданти, които спират кръвните съсиреци, водещи често до инсулт и инфаркт.

От друга страна, канелата намалява лошия холестерол и повишава нивото на добрия холестерол в тялото ни. Добавете няколко супени лъжици канела в буркан мед и разбъркайте добре. Яжте редовно за закуска с парче пълнозърнест хляб или бисквитка.

Забавя стареенето

Свободните радикали агресивно окисляват тъканите и разрушават клетките на тялото и това може да доведе до преждевременно стареене и болести. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали и забавят процеса на стареене. Медът съдържа феноли, ензими, флавоноиди и органични киселини, които са мощни антиоксиданти. По-тъмният мед е богат източник на тези съединения.

Канелата съдържа полифеноли, които също са силни антиоксиданти. Тя превъзхожда 26 други подправки и билки по броя антиоксиданти, включително чесъна и ригана.

ЕТО КАК ДА ПРОЧИСТИТЕ СИНУСИТЕ СИ С МЕД

Бори бактериалните инфекции

Както канелата, така и медът имат антибактериално действие и могат да се използват не само при настинка, но и при инфекции на пикочните пътища или бъбреците. Медът е естествен антибиотик. Преди е използван за дизенфекция на рани. Той съдържа дефензин-1 и ензимът глюкоза оксидаза, които унищожават бактериите. Канелата има антибактериално, противовъзпалително и антимикотично действие. Тя съдържа канелен алдехид, който е отговорен за всички тези полезни свойства.

Помага за свалянето на излишните килограми

Няма да отслабнете само с яденето на мед и канела, но резултатите могат да си проличат по-бързо, ако вече сте започнали да тренирате и да се храните правилно. Заменете захарта с мед. Умереното и разумно количество на мед ще замени нуждата от захар, която рязко повишава нивата на глюкозата в кръвта, след което тялото ви трябва да се справи с резкия ѝ спад. Тези колебания не са много полезни за тялото и водят до свръхпроизводство на инсулин. Медът, обаче, се усвоява по-бавно от тялото и това предотвратява пиковете на кръвната захар. Канелата пък намалява нивата на кръвната захар и повишава чувствителността към инсулина, който е пряко свързан с метаболизма. Така канелата ускорява метаболизма и превръща глюкозата в енергия, а не в мастни натрупвания.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама