Многостранните ползи от слънчогледовите семки


Многостранните  ползи от слънчогледовите семки
Снимка: iStock

Семките предпазват от болестта на Алцхаймер, подобряват зрението и успокояват нервната система, твърди диетоложката Елена Соломатина.

Тя обясни, че семките съдържат много магнезий, който успокоява нервната система, отпуска кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане, както и витамини от група В, които имат благоприятен ефект върху централната нервна система.

Витамин Е, който се съдържа в този продукт, продължи тя, подобрява зрението и състоянието на кожата и се използва за профилактика на атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.

"Витамин Е предпазва клетъчните мембрани от окисляване, като по този начин поддържа целостта на клетката. Ако клетката е запазена, това означава, че тя може нормално да изпълнява функциите си, а не да бъде унищожена преждевременно. Окислителният стрес провокира редица заболявания, включително болестта на Алцхаймер", обясни тя.

Също така, според Соломатина, семките съдържат растителен протеин, който е необходим за всички органи и тъкани на тялото, както и фибри, които са полезни за човешкия микробиом.

"Много неща са зависими от него. Това е нашата имунна система, нервна система, нашето психическо състояние. Семките поемат излишния холестерол и захар", каза диетоложката.

И накрая, полиненаситените мастни киселини, съдържащи се в слънчогледовите семки, предпазват от сърдечно-съдови заболявания и възпаления, заключи Соломатина.

В същото време тя призова да не се злоупотребява със семките, тъй като те са много калорични.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама