Мощен еликсир с 2 съставки бори възпалено гърло и лошо храносмилане


Мощен еликсир с 2 съставки бори възпалено гърло и лошо храносмилане
Снимка: iStock/Guliver

Медът и карамфилът са две естествени съставки, които се използват от векове заради своите лечебни свойства. Но знаете ли, че комбинирането на тези две съставки може да създаде мощен еликсир с множество ползи за здравето? Ето по-отблизо тайната на смесването на мед с карамфил.

Карамфилът по своята същност са ароматните цветни пъпки на карамфиловото дърво, произхождащо от Индонезия. Те се използват в традиционната медицина от векове заради техните аналгетични, противовъзпалителни и антимикробни свойства. Карамфилът е богат на евгенол, съединение, за което е доказано, че има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти.

Вижте още: 6 мита за здравословното отслабване, в които да НЕ вярвате

Медът, от друга страна, е естествен подсладител, който се използва заради лечебните си свойства от хиляди години. Той е богат на антиоксиданти и има антибактериални и противовъзпалителни свойства. Суровият, непреработен мед също съдържа ензими и пробиотици, които могат да поддържат здравето на храносмилането.

Когато смесите мед с карамфил, получавате еликсир, който комбинира ползите за здравето и на двете съставки. Ето някои от потенциалните ползи от тази комбинация:

Успокоява болното гърло

Антибактериалните и противовъзпалителните свойства на меда и карамфила могат да помогнат за успокояване на болното гърло. Просто смесете една чаена лъжичка мед с няколко скилидки и я оставете да кисне в гореща вода за няколко минути, преди да изпиете.

Подобрява храносмилането

Доказано е, че карамфилът подобрява храносмилането чрез намаляване на възпалението в червата. Медът също има пребиотични свойства, които могат да поддържат растежа на полезни чревни бактерии. Заедно те могат да помогнат за подобряване на храносмилането и да облекчат храносмилателните проблеми.

Подсилва имунната система

Както медът, така и карамфилът имат имуностимулиращи свойства. Медът е богат на антиоксиданти, които могат да предпазят от оксидативен стрес, докато карамфилът има антимикробни свойства, които могат да помогнат в борбата с инфекциите.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама