Най-доброто лекарство сте вие


Най-доброто лекарство сте вие
Снимка: Thinkstock/Guliver

"Дълбоко в самите нас се намират медикаменти, необходими, за да се излекуваме, но ние не ги използваме. Можем сами да си бъдем лекари, но не го знаем.”

Д-р Ф. Салдман

Салман – прочут френски лекар, кардиолог и експерт по здравословно хранене – е написал смела и прагматична книга, която се радва на невероятен успех и на признанието на читателите от цял свят. Неговата основна теза: въздействието върху причините за болестите е най-надеждната преграда срещу тях, е подкрепена с научни аргументи, статистически данни и с множество примери от собствената му практика.

Книгата "Най-доброто лекарство сте вие" предоставя на читателя ключове, с чиято помощ сам да навлезе в територията на здравето и да овладее основните му компоненти – хранене, телесно тегло, сън, полов живот, стрес, стареене... Тя предлага практични съвети и средства за защита, които активират естествените лечебни сили на организма. От нея може да се научи:

- какви са неподозираните здравословни тайни на „простите неща”: блокчетата натурален шоколад, целувката, позата при спане;

- как да повишим имунитета си и да преодолеем общи заболявания като алергии, сърдечносъдови проблеми, сексуална дисфункция;

- как сами да намалим риска от рак, инфаркт, болестта на Алцхаймер;

- как да увеличим продължителността на живота си чрез здравословен режим и самоконтрол върху позитивната си нагласа.

 Ето и няколко практични съвета от него:

За разлика от зъбобола, който причинява непосредствено страдание, наднорменото тегло унищожава тялото постепенно, безшумно. То се проявява при бонвиваните, които не се лишават от нищо, докато някой ден животът им не свърши жестоко, внезапно и ужасно. Огромният успех на диетите – както на сериозните, така и на най-шантавите – доказва, че мнозина от нас се стремят да отслабнат. Да не се залъгваме обаче: повечето хора, спазвали диети, в рамките на две 14 години си възвръщат изгубеното тегло, та дори наддават. В качеството си на нутрициолог мога да ви уверя: за да свалите килограми, най-добре е да се самоконтролирате при храненето, без да се лишавате от удоволствието да си похапвате.

Индекс на телесната маса

За да разберете дали имате проблем с излишни килограми, достатъчно е да изчислите вашия BMI (body mass index), или ИТМ (индекс на телесната маса, равен на теглото в килограми, разделено на ръста, повдигнат на квадрат, или на ръста, умножен по себе си). Ако числото е между 18 и 25, вие сте с нормално телосложение. При индекс над 25 се смята, че е налице свръхтегло, а над 30 става дума за затлъстяване. Този индекс е международно признат за добър критерий и с негова помощ се избягват оправданията на пациенти със свръхтегло, че имали едри кости и тежък скелет...

ХРАНИ, ЗАСИЩАЩИ ПРИЯТНО И ЕФЕКТИВНО ГЛАДА

Тук няма никаква тайна: теглото пада, когато ядем по-малко. Следователно, трудното е да се намали апетитът. Има две решения. Приемате да изпитвате глад и да търпите това положение през първите дни със съзнанието, че усещането ще се притъпи. Това обаче изисква голяма сила на волята, за да устоите пред всички неизброими изкушения! Или пък възприемате определени рефлекси, за да издържите и постепенно да свикнете с по-малкото всекидневни калории. Ето някои идеи за „безвредно похапване“, чиято ефективност бързо ще установите.

Предимствата на 100% натуралния шоколад

Ако сте подвластни на неконтролируеми импулси за хранене, направете простичък опит. Вместо да се нахвърлите върху разни мазни, сладки и солени продукти и да качите един килограм за пет минути, сдъвчете две до четири блокчета стопроцентов натурален шоколад, но с решението, че ще си позволите всичко друго чак след това. Сами ще установите – резултатът е мигновен. Поглъщането на черен шоколад прекъсва рязко импулса за хранене, при това безболезнено и без усещане за лишение. Проведени неотдавна научни изследвания доказват основателността на този механизъм, който е физиологичен, а не психологически, както бихме могли да си помислим първоначално. Холандски изследователи предложили на доброволци да дишат дълбоко и да погълнат трийсет грама черен шоколад. След това била установена значителна загуба на апетит, но най-вече били дозирани някои хормонални фактора в кръвта, като например грелинът. Грелинът е хормон със значителна роля при събуждането на апетита. Съдържанието му нараства при пациент, изпитващ глад преди хранене, и намалява след това. Така изследователите забелязали, че поглъщането на трийсет грама натурален шоколад предизвиква рязък спад на грелина, съчетан с намаляване на апетита.

Тайнственото въздействие на шафрана

Шафранът е подправка, която по принцип се извлича от растението Crocus sativus. Славата му на средство за пресичане на глада по естествен път не е от вчера. Понякога обаче слуховете почиват на действителността. Тъкмо това установи наскоро екип френски учени. Оказва се, че шафранът, изглежда има анти-snacking ефект и значително стимулира усещането за ситост. Така нареченият snacking означава безконтролна склонност към преяждане, водеща до наднормено тегло и затлъстяване. Проучването траяло два месеца и обхванало 60 жени, разделени в две групи, като едната група получавала допълнително шафран, а другата – плацебо. Всекидневното количество шафран в капсулата било 176,5 мг. Резултатите показали, че усещането за ситост позволявало да бъдат ограничени факторите, увеличаващи теглото. Можете да използвате шафран, за да овкусявате буквално всяко ястие във всекидневието: тестени изделия, ориз, зеленчуци, месо, риба. Той не разваля вкуса на блюдата, напротив, подсилва го. При това им придава и приятен цвят.

Доброто оводняване

Противно на общоприетото мнение ви препоръчвам да пиете обилно вода, докато се храните. Действително доброто оводняване на организма е полезно против преумора, а и тъкмо когато се храним, е естествено да пием. Водата може също да послужи като регулатор на апетита. Още преди аперитива се сещайте да изпивате две големи чаши вода. Така няма да утолявате жаждата си с алкохолните напитки, нито пък ще се нахвърлите върху хапките. Също така една голяма чаша вода преди ядене позволява по-добър контрол на апетита. Впрочем всички светски наръчници ни внушават да не каним гостите на масата, без да сме напълнили подобаващо водните чаши.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Разбрах, че когато имаш истински интерес към живота и любопитен живот, сънят не е най-важното нещо.

Марта Стюарт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама