Най-големите ползи от консумацията на леща


Най-големите ползи от консумацията на леща
Снимка: iStock/Guliver

Освен вкусна, лещата има редица ползи за здравето, заради които си струва човек по-често да си похапва от нея. Тя е и един от най-добрите естествени заместители на месото заради своето високо съдържание на протеини и други полезни вещества.

Сигурно сте чували за  бургери от леща, които стават наистина много вкусни. Някои от най-популярните видове леща са: червена (белена жълта) леща, кафява леща, френска зелена леща, зелена леща, черна леща и жълта леща.

А ето и кои са най-големите ползи от консумацията ѝ:

Лещата поддържа здравето на сърцето

Консумацията на леща намалява риска от сърдечни заболявания. Лещата също така е източник на фолиева киселина и магнезий, които допълнително допринасят за здравето на сърцето. Фолатът понижава нивата на хомоцистеин - сериозен рисков фактор за сърдечни заболявания. Магнезият от своя страна подобрява притока на кръв, кислород и хранителни вещества в тялото. Ниските нива на магнезий са пряко свързани със сърдечни заболявания.

Лещата подпомага храносмилането

Фибрите в лещата помагат за предотвратяването на запек и други храносмилателни нарушения като синдром на раздразнените черва и дивертикулоза.

Вижте още: Тези храни буквално убиват черния ви дроб

Лещата понижава холестерола

Лещата помага за намаляване на холестерола, тъй като има високо съдържание на разтворими фибри. Намаляването на холестерола от своя страна понижава риска от сърдечни заболявания и инсулт, като поддържа артериите „чисти”.

Лещата е здравословен източник на протеин

От всички бобови растения и ядки лещата е трета по съдържание на протеини. 26% от калориите на лещата се приписват на протеини, което прави тази храна здравословен източник на полезното хранително вещество. Неслучайно лещата присъства в менюто на вегетарианци и вегани.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама