Най-полезните храни за родилката


Най-полезните храни за родилката
Снимка: iStock

Какво е полезно за родилката?

40 дни след раждането на детето си жената се поставя в групата на родилките. Периодът на първите месеци от живота на най-малкия член на семейството е истинско изпитание. Е, по-скоро е началото на един път от изпитания.

Независимо дали бебето е кротко или не, първите два месеца са тежки за младата майка – организмът й трябва да се справи със стреса след раждането, да се възстанови, да премине към нормите на функциониране преди девет месеца... Прибавят се и още два съществени фактора: майката кърми и страда за сън – първите два месеца са твърде изтощителни за нея, тъй като бебето тепърва привиква на разпределението на времето на ден-светлина-бодърстване и нощ-тъмнина-сън.

Не бива да подминаваме и желанието на жената, която след 9-те месеца постепенно напълняване, няма търпение да се освободи от излишните килограми...

Именно тук се получава една всеобща грешка. Изтощена от грижите за малкото и липсата на сън, родилката изпитва силен недостиг на енергия и сили. Често жената пренебрегва качеството на собственото си хранене: не се храни на дълги периоди, от което допуска свръх изгладняване и консумация на висококалорични въглехидратни храни или се храни силно ограничено, което не й осигурява необходимите вещества, чиито недостиг организмът й и без това изпитва от бременността...

Регулярността и качеството на храната ще осигури достатъчно енергия на родилката, при което тя не би изпитала прекомерна липса на сили и ще се чувства по-спокойна в безкрайното тичане около бебешката люлка.

Ето кои са най-подходящите продукти за наскоро родилата жена:

Нискомаслени млечни продукти
Млечните продукти: кисело мляко, прясно мляко, извара, сирене са съществена част от менюто на родилката. Богати са на белтъчини, витамини от В групата, витамин D и са един от най-добрите източници на калций. Калцият и витамин D са жизненонеобходими за костната система на бебето, а единственият начин то да ги получава адекватно е чрез кърмата. Организмът на майката също силно се нуждае от тях. Най-малкото, но съществено, красотата на жената се поддържа от тези полезни вещества. Необходимото количество за деня – минимум 3 кофички кисело мляко, 40-50 г сирене или 100 г извара.

Пълнозърнен хляб и закуски
Хлябът не бива да се изключва като продукт от менюто по принцип, тъй като съдържа някои елементи, които организмът не може да набави от други източници. Това не означава обаче че не трябва да се ограничат тестените храни. Напротив, те следва да се заменят с по-качествените от групата: с пълнозърнест хляб, спагети, брашно от цели зърна, натурално мюсли от цели зърна.
Няма по-добра закуска за изтощената майка сутрин от купа натурално мюсли с малко сушени плодове, сурови ядки и мляко – със сигурност зарежда с енергия за няколко часа напред

А защо са толкова препоръчвани?
Зърната съдържат фолиева киселина, витамини от група В, желязо и са богати на фибри, които изчистват вредните шлаки в червата.

Листни зеленчуци
Спанак, киселец, лапад, броколи... Хапвайте от тях колкото искате! Диетични са, а в същото време представляват източник на витамин А, витамин С, калций и желязо. Като добавим и богатството им на специфични растителни флавоноиди, отличаващи се с антиоксиднатни свойства, тези листа стават безценни.

Яйца
Жълтъкът е сигурен източник на витамин D, който е необходим за развитието на здрава костна система на бебето. От него се нуждае и организмът на майката. Напоследък все повече изследвания доказват колко жизненонеобходим е този витамин. Дори само фактът, че спомага за доброто самочувствие и настроение, което за този период на жената е изключетолно от значение, е достатъчен аргумент „за”. Освен това жълтъкът съдържа ценни протеини и полезни мастни киселини.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама