Най-разпространените митове за коронавируса


Най-разпространените митове за коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

С разпространението на коронавируса нараства и обема на информация, свързана с него. Как да разберем каква част от нея е истина и коя мит? Ето някои от най-честите митове и факти, свързани с инфекцията, предоставени от Световната здравна организация (СЗО).

МИТ: Може ли новият коронавирус (2019-nCov) да се предава чрез ухапване от комари?

ФАКТ: Новият коронавирус НЕ СЕ ПРЕДАВА чрез ухапване от комари. Той е респираторен вирус, предаващ се по въздушно-капков път, например при кашлица или кихане. В момента липсва информация за предаване чрез ухапване от комари. За да се защитите от инфекцията е необходимо да стоите далече от кашлящи хора и такива с повишена температура, а така също да се спазват правила за хигиена на ръцете, както и респираторна хигиена.

МИТ: Новият коронавирус може да бъде унищожен, ако се сме навън в студено и снежно време.

ФАКТ: Пребиваването в студено и снежно време НЯМА ДА ПОМОГНЕ да се унищожи новият коронавирус (2019-nCoV)Температурата на тялото на здравия човек е от 36,5° до 37°С независимо от температурата на околната среда или времето. Затова няма основания да се смята, че пребиваването навън в студено време ще помогне в борбата с новата инфекция.

МИТ: Новият коронавирус (2019-nCov) може да се предава чрез предмети, като монети или банкноти.

ФАКТ: Рискът от заразяване с новия коронавирус след допир към предмети, вкл. монети и банкнотите много нисък. Вирусът запазва жизнеспособността си на повърхностите в продължение на няколко часа. При съблюдаване на хигиена рискът е малък.

МИТ: При кашлица и кихане новият коронавирус (2019-nCoV) може да се разпространи на разстояние от 8 м.

ФАКТ: Капките, отделени при кашляне и кихане се разпространяват от болния на не повече от 1 метър.

МИТ: Новият коронавирус (2019-nCov) може да се разнася във въздуха на големи разстояния.

ФАКТ: Коронавирусите НЕ МОГАТ да се разнасят на големи разстояния. Заради голямата маса на капките, отделяни от инфектирания при кашляне и кихане те не могат да преодоляват големи разстояния във въздуха. Заразяването може да стане при допир до очите, устата или носа след контакт с ръце с инфектирана повърхност.

Вярно ли е, че сешоарите за ръце могат да унищожат вируса на 2019-nCoV научете ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама