Наръчник при горещо време


Наръчник при горещо време
Снимка: Thinkstock/Guliver

Летните жеги определено не са най-приятното нещо, освен ако не сте на морето. Високите температури не само водят да прекомерно изпотяване, но може да се стигне дори до топлинен удар. Днес ще ви дадем няколко лесни съвета как да предотвратите това.

1. Пийте много вода

Да, това постоянно го чувате, но е изключително важно, когато термометърът надхвърля 30 градуса. При липсата на достатъчно вода се замъглява зрението, възможно е да се изгуби дори съзнание. Топлинен удар се получава, когато се свърши водата ни в тялото, затова пийте минимум 2 литра на ден.

2. Горещ чай

Неслучайно в арабските страни, където е много горещо, традиционно пият чай. Той води до изпотяване, което естествено разхлажда организма.

3. В правилното време

По възможност ограничете разходките в най-горещите часове - между 12 и 16 часа, когато слънцето е най-силно и опасно. Избягвайте и тежките физически натоварвания.

4. Правилно облекло

Оставете в гардероба тъмните и прилепнали дрехи и заложете на такива от естествени материи (най-добре памук и лен). Носете също шапка, слънчеви очила, а може да имате и едно ветрило в дамската си чанта.

5. Леко меню

Избягвайте консумацията на тежки меса, а наблегнете на пресни плодове, зеленчуци, кисело мляко и други леки храни.

6. Охлаждане

Може периодично да напръсквате лицето си с вода или да си правите компреси. Много е важно, ако използвате климатик, той да не е настроен на много ниска температура, тъй като голямата разлика с външната температура е вредна за организма.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

"Не мога" не е решение.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама